Ko je otkrio umiješanost Rusije u američke izbore?

0
901

Otkriveno ko je “zapadna obavještajna agencija” koja je obavijestila NSA i CIA o umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore u SAD. To je, kako se tvrdi, Holandija.

Holandska služba bezbjednosti AIVD upala je u sistem čuvene ruske hakerske gupte “Kozi ber” i taj “upad” trajao je najmanje godinu dana, počev od sredine 2014, navode holandski mediji, a prenosi “Independent”.

Upravo prema izvještaju AIVD-a, Holandija je bila ta koja je upozorila Vašington da im se sprema miješanje Rusije u predsjedničke izbore 2016, nakon što su holandski zvaničnici uočili hakerski napad na Demokratski nacionalni komitet i druge operacije ruskih hakera, uključujući i napad iz 2014. na Stejt department.

“Independent” podsjeća da je o napadu na američki Demokratski nacionalni komitet pisao “Washington post” u junu 2016. kada je taj napad okarakterisan kao ozbiljna naznaka da će se Rusi umiješati u predsjedničke izbore u Americi, na kojima je pobijedio Donald Tramp.

Dvije nezavisne istraživačke kompanije kasnije su potvrdile da je sistem Demokratskog nacionalnog komiteta napadnut od hakera ruske vlade.

Uloga holandske bezbjednosne službe u akciji upadanja u rusku hakersku grupu otkrivena je prošle sedmice, u lokalnim novinama “Volkskrant”, a vest je preuzeo i “Washington post”, navodi “Independent”.

Holandska vojna služba bezbjednosti MIVD, međutim, odbila je da potvrdi objavljene informacije.

Bez obzira na to, holandski mediji navode da su službenici holandske bezbjednosne službe, koji su upali u sistem ruskih hakera, posmatrali kada su ruski hakeri lansirali napad na Stejt department u 2014, kada su “meta” napada bili povjerljivi dokumenti iz sistema Bijele kuće i Kongresa.

Američki zvaničnici su tada izjavili da je o napadu bila upozorena njihova agencija NSA, koju je o svemu obavijestila “jedna zapadna obavještajna agencija”.

Upravo tekst objavljen u holandskom “Volkskrantu” ukazuje na to da je ta zapadna obavještajna agencija bila zapravo Holandija.

U tekstu se navodi da su holandski obavještajci, koji su upali u sistem ruskih hakera, bili čak u mogućnosti da lociraju hakerske napade, a kako se navodi, adrese su stigle do zgrada na moskovskom Crvenom trgu.

Sve informacije koje su Holanđani u tom trenutku imali, kao i sumnje da se sprema miješanje Rusije u predsjedničke izbore u SAD, odmah su proslijeđene u CIA i NSA, što je kasnije doprinijelo istrazi FBI o ruskom miješanju u predsjedničke izbore u SAD.

“Independent” podsjeća da je i pred američkim Kongresom u januaru bio izvještaj u kom je navedeno da se Rusija nije miješala samo u izbore u Americi, već da su njeni “prsti” upleteni u procese u čak 19 zemalja.

nezavisne

PODIJELI