Ko je (pre)zadužio Prnjavor?

0
1310

Na posljednjoj sjednici Skupštine opštine, tokom rasprave o Izvještaju o radu načelnika opštine, otvorena je veoma zanimljiva rasprava, čija je vlast više zadužila opštinu Prnjavor.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Goran Zemun, kaže da nisu tačni navodi načelnika Gatarića da u ovom mandatu vraća dugove bivše SNSD-ove vlasti. Prema podacima kojima Zemun raspolaže, SDS-ova vlast se dva puta kreditno zadužila i to 2003.godine za 3,8 miliona KM za izgradnju Fabrike vode Kremna, a potom i 2005.godine sa pet miliona, kada su sa tri miliona vraćali unutrašnji dug, a preostala dva miliona plasirali u investicije.“2009.godine bivša (SNSD-ova) vlast podigla je kredit od četiri miliona maraka, da bi se sa dva miliona vraćali stari dugovi, a dva miliona su uložena u kapitalne investicije, nakon čega je opština 2010.godine dva puta zadužena, prvo sa tri miliona maraka za kapitalne investicije i sa pola miliona za iste namjene”, rekao je Zemun. On je ovim podacima želio istaći da je SNSD-ova vlast u prošlom mandatu, vraćala i stare dugove SDS-a.

Načelnik opštine Siniša Gatarić kaže da se korišćenjem jednostavnih matematičkih radnji, može dokazati da je SNSD prezadužio opštinu, koja zbog toga više nema kapacitet da traži novac na finansijskom tržištu, što je proizvelo situaciju da su ulaganja u kapitalne investicije nikad manja. “Dva podatka su ključna, naime 2008. godine dugovali smo 10 miliona KM, a 2012. godine 20 miliona maraka, preciznije na otplatu kredita godišnje smo 2008. plaćali 700 hiljada maraka, a sada anuiteti iznose milion i 470 hiljada maraka”, kaže Gatarić.

Načelnik opštine tvrdi, da se ove godine zbog prezaduženosti Prnjavora ulaže čak deset puta manje novca u investicije. “Za ilustraciju, u prošlom mandatu ,SNSD je ulagao oko pet miliona godišnje, a sada se plan kapitalnih ulaganja sveo na samo 500 hiljada maraka”,navodi Gatarić. To je izuzetno malo, ali građanima želim poručiti da vodimo opštinu prema realnim parametrima i novog kreditnog zaduživanja neće biti, jer bi ono bilo veoma neodgovorno, zaključio je Gatarić. /R.P./

PODIJELI