Ko najviše koristi godišnji odmor?

0
702

Britanski radnici su među najvatrenijima kada govore o maksimalno iskorišćenim danima godišnjeg odmora.

Prema najnovijim istraživanjima, 75 odsto Britanaca će iskoristiti čitav ili gotovo čitav svoj godišnji odmor, piše Independent.

Anketa je obuhvatila radnike iz 27 zemalja, koje se prostiru na pet kontinenata.

Evropski radnici najčešće koriste svoju nadoknadu, a na prvih šest mjesta nalaze se radnici iz Danske, Njemačke, Finske koji dobijaju 30 dana godišnje i tako zauzimamju i vrh svjetske liste.

Radnici u Sjedinjenim Američkim Državama, sa druge strane, nemaju zakonsko pravo na plaćeni godišnji odmor i u prosjeku imaju samo 12 dana plaćenog odmora. Od ovih minimalnih 12 dana, 44 odsto Amerikanaca ističe da će iskoristiti sve ili skoro sve slobodne dane svog ove godine.

Postoji vrlo malo podudarnosti između broja slobodnih dana koje radnici imaju i koje iskoriste.

U Saudijskoj Arabiji radnici dobiju u prosjeku 30 dana odsustva, ali samo 51 odsto njih kaže da će iskoristiti sve, ili skoro sve svoje slobodne dane.

17 odsto britanskih radnika istaklo je da ne koristi svoj godišnji odmor jer nemaju dovoljno razloga za istim, dok je 26 odsto njih je reklo da žele da ostave nekoliko dana odmora za sledeću godinu, što je ujedno i glavni razlog u cijelom svetu za neiskorišćavanje slobodnih dana.

b92

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here