KOALICIJA PRED PUCANJEM Gubitak Prijedora razbjesnio SNSD, DNS uzvraća udarac

0
690

Osvanuo je dan koji bi mogao biti ključan za koaliciju dugu dvije decenije, koju čine SNSD i DNS.
Iako je ova koalicija pretrpila ozbiljne zemljotrese u protekle dvije godine, izvori bliski ovim strankama kažu da je ovaj put kap prelila čašu i da se netrepeljivost može rezati nožem.

Kao kamen spoticanja u odnosu između SNSD i DNS pokazao se Prijedor, grad oko kojeg ove dvije stranke potiho biju bitku već godinama.

Za DNS Prijedor je rodni grad, bastion iz kojeg je ova stranka krenula u osvajanje birača da bi na proteklim opštim izborima postala treća partija po snazi u Srpskoj.

Za SNSD osvajanje Prijedora znači ispunjenje zacrtanog političkog cilja, a to je potpuna dominacija te stranke u svim gradovima i opštinama u Srpskoj.

Desant SNSD na Prijedor počeo je prošle godine, kada su uz pomoć SDA, DF, PDP, SP i još nekih poslanika napravili skupštinsku većinu i potisnuli svoje koalicione partnere (DNS).
Taj “nož” u leđa, koji je SNSD zabio DNS u Prijedoru, u više navrata je isticao bivši predsjednik DNS Marko Pavić. Iz SNSD su, međutim, stizali odgovori kako koalicije na lokalnom nivou ne mogu i ne smiju da utiču na odnose na republičkom nivou. To pravilo je važilo sve do prije par dana, kada je DNS uspio da vrati vlast u Prijedoru i potisne SNSD.

Izvori iz ove stranke rekli su za Srpskainfo da je to do te mjere naljutilo vrh SNSD da je naredio “sječu” svih kadrova DNS iz Prijedora, uključujući i smjenu ministarke uprave i lokalne samouprave Lejle Rešić, koja dolazi upravo iz Prijedora.

Ova odmazda SNSD natjerala je Predsjedništvo DNS da za danas sazove hitan sastanak na kojem će biti jedna tačka dnevnog reda – izlazak iz koalicije.

Ukoliko DNS napusti koaliciju, vlast gubi dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini RS, a odnos snaga mijenja se i na nivou BiH, gdje bi SNSD i stranke iz Srpske okupljene oko te partije izgubili trenutnu snagu koju imaju.

Sjednica će biti održana u prostorijama Glavnog odbora DNS u Banjaluci, sa početkom u 15 sati.

/Srpskainfo/

PODIJELI