KOCKICE SE SKLAPAJU: Otkriveno kako su djeca preživjela u pećini na Tajlandu

0
1208

Nakon što se završila dramatična akcija spasavanja 12 dječaka i njihovog trenera iz poplavljene pećine na sjeveru Tajlanda, polako se zaokružuje cijela priča.

Svi su se pitali kako su dječaci i njihov trener uopšte uspjeli da prežive devet dana u tami pećine, odnosno do trenutka kada su spasioci uspjeli da ih pronađu i dopru do njih.

Odgovor na to pitanje daje BBC. Kako navodi britanski javni servis, dječaci su pili kapi vode koja je kapala sa zidova pećine.

Jeli su komadiće rođendanskog kolača koje je neko od njih ponio sa sobom, a ostali su smireni zahvaljujući meditaciji, koja im je davala nadu da će biti pronađeni i spašeni.

Napor njihovog trenera, čiji je nadimak Ake, je ono što ih je održalo jakim i smirenim tokom svih dana provedenih u poplavljenoj tajlandskoj pećini, piše BBC. Ake je bivši budistički monah, te je u pećini učio dječake meditaciji kako bi se izborili sa stresnom situacijom.

Komandant tajlandskih Foka, kontra-admiral Arpakorn Jukongkaev rekao je da je Ake tehnike meditacije koristio ne samo da umiri dječake ali i da oni “što je manje moguće” koriste vazduh u pećini.

Komandant Foka ispričao je da je “nada postala realnost” kada je krenulo uspješno spasavanje 12 dječaka i trenera iz pećine Tam Luang. “Imali smo malu nadu da su možda živi, ali smo to morali da uradimo, jednostavno smo morali da idemo naprijed”, rekao je kontra-admiral.

Kontra-admiral je govorio i o Samanu Gunanu, roniocu koji je u akciji spasavanja izgubio život. Bio je u mornarici, ali je penzionisan nekoliko godina. Za spasilačku misiju prijavio se dobrovoljno.

On je rekao da je misija bila veoma rizična jer je ronjenje bilo u uslovima u kojima niko ranije nije vidio. Tokom akcije spasavanja poginuo je ronilac-volonter Saman Gunan, za kojeg je komandat Foka rekao da je veoma požrtvovan i da je njegova žrtva veoma časna.

“Ljudi na Tajlandu, a i širom svijeta ga veoma poštuju. Mi nismo heroji. Radimo samo ono što je u našoj moći, ali jedna stvar koju ne možemo da uradimo je da iznevjerimo ljude”, zaključio je Arpakorn Jukongkaev.

U trodnevnoj akciji spasavanja, najprije su u nedjelju izvučena napolje četiri dječaka, potom u ponedeljak četiri i na kraju, u utorak, preostala četiri dječaka i njihov trener.

Svih 13 preživjelih nalazi se u bolnici u gradu Čijang Raj pod nadzorom tima ljekara i uspješno se oporavljaju.

(Agencije)

PODIJELI