Kojić: Za Sud BiH činjenice i dokazi ne znače ništa

0
523

Predsjednik Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić rekao je da je očigledno da dokazi za Sud BiH ne znače ništa s obzirom na to da Srbe optužuju i osuđuju bez ikakvih činjenica, dok Bošnjaci ili Hrvati za zločine nad Srbima bivaju prvostepeno ili pravosnažno oslobođeni, ili im se izriču minimalne kazne.

Kojić je rekao Srni da je takvo postupanje nepravničko, nedopustivo i nije u cilju zadovoljenja pravde kao univerzalnog principa.

Komentarišući činjenicu da je Sud BiH danas prvostepeno, po svim tačkama optužnice, oslobodio Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunozu kada riječ o zločinima nad srpskim civilima na području Trnova, Kojić je rekao da je teško da su ovakve oslobađajuće presude iznenađenje uprkos svim činjenicama i dokazima.

“Takvo postupanje je, nažalost, postalo praksa kada su u pitanju zločini nad Srbima”, rekao je Kojić.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Godinjak, Šarić i Bunoza učestvovali su u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem višestrukog lišenja života civila srpske nacionalnosti u selima na području opštine Trnovo.

Optužnica ih tereti i za protivpravno hapšenje i zatvaranje u objektima formiranim na području Trnova, paljenja imovine, te ubistva i nečovječno postupanje prema zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske.

/SRNA/

PODIJELI