“Kolegij Predstavničkog doma BiH neće otkočiti blokadu parlamenta”

0
254

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma BiH, sazvao je za utorak sjednicu Kolegija ovog doma i poslanici smatraju da Kolegij neće otkočiti blokadu parlamenta.

Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, kazala je da su sjednice i ranije održavane, ali da ne vidi da će se ovim otkočiti blokade u BiH.

“Uslovi za održavanje sjednice Zastupničkog doma se nisu stekli. Nema poslovničke pretpostavke da parlament radi. Nisu formirane parlamentarne komisije”, kazala je Krišto za “Nezavisne”. Dodala je da se takođe zna kako se zakazuju vanredne sjednice, da je i ranije bilo pokušaja da se održe, ali da ni one nisu dale nikakve rezultate.

“Ni vanredne sjednice ne doprinose stabilnosti i donošenju nekih odluka na reformskom putu kad je riječ o integracijama. Rok za formiranje vlasti koji je zakon propisao, a i lideri potom dogovorili je prošao. Prije mjesec dana imali smo dogovor sa određenim terminima, ali očito da ni dogovor ni termini nisu ispoštovani”, kazala je Krišto. Istakla je da je nedopustiv takav odnos i da to neće doprinijeti napretku BiH.

Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, rekao je za “Nezavisne” da Kolegij neće riješiti probleme u BiH.

“Mi smo i do sada radili u Kolegiju i održali nekoliko sjednica.  Kolegij mora da radi, a što se tiče rada parlamenta, moraju se stvoriti preduslovi da bi on funkcionisao. Neka se formira Komisija za izbor Savjeta ministara, a Predsjedništvo BiH neka imenuje predsjedavajućeg Savjeta ministara, a potom treba formirati i ostale komisije da bi parlament mogao raditi u punom kapacitetu. Sam Kolegij ne može otkočiti rad parlamenta”, rekao je Radmanović.

Saša Magazinović, šef Kluba SDP BiH u Predstavničkom domu BiH, kaže za “Nezavisne” da ne zna ništa.

“Dosadašnje iskustvo nam ne daje pravo na optimizam. Ne znam da ima igdje sličan primjer da vlast blokira rad parlamenta”, kazao je Magazinović.

Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a u Predstavničkom domu BiH, ističe za “Nezavisne” da je prioritetno bilo zakazati sjednicu s tačkom vezano za usvajanje budžeta za 2019. godinu.

“SNSD će vjerovatno nastaviti blokadu formiranja radnih tijela (komisija)”, poručio je Đonlagić.

Adil Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu BiH, kazao je  “Nezavisnim” da ne zna hoće li biti sjednice, te da li će biti dogovora na Kolegiju.

nezavisne

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here