Kolike su kazne zbog spore vožnje u BiH?

0
434

Dok najčešće govorimo o saobraćajnim prekršajima zbog prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila, desetine vozača u BiH svake godine kažnjavaju se i zbog, ni manje ni više, nego prespore vožnje.

Iz nekoliko Ministarstava unutrašnjih poslova u BiH policajci su, piše “Klix”, prošle godine kaznili tek nekoliko vozača zbog spore vožnje. Najveći broj, ukupno deset vozača, kažnjeno je na području Kantona Sarajevo.

U Zeničko-dobojskom kantonu nije bilo slučajeva sankcionisanja vozača zbog spore vožnje, dok je u Unsko-sanskom kantonu zabeleženo nekoliko slučajeva.

“Vrlo rijetki su slučajevi kažnjavanja zbog spore vožnje iako možemo reći da su prisutni vozači u saobraćaju koji upravljaju vozilom ispod minimalne dozvoljene brzine kretanja vozila”, rekao je portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić.

Iz MUP-a Srednjobosanskog kantona takođe govore da nisu česti slučajevi kažnjavanja vozača zbog spore vožnje.

“Sigurno je da moramo uraditi nešto i u takvim slučajevima. Treba potencirati da se zavedu pojačane akcije i kada je riječ o takvim vozačima, a naročito u gradskim područjima, ali i na otvorenim putevima”, kazao je Hasan Hodžić, portparol MUP ovog kantona.

Prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, vozač ne smije smanjiti brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo predstavlja smetnju normalnom odvijanju saobraćaja.

Kazna za ovaj prekršaj iznosi 30 konvertibilnih maraka, ali u slučaju da je ovim prekršajem izazvana ili prouzrokovana saobraćajna nesreća, počinilac će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 50 do 150 maraka i dobiri jedan kazneni bod, propisano je zakonom.

Za izazivanje saobraćajne nesreće sbog spore vožnje, vozaču može biti izrečena i zabrana upravljanja vozilom u trajanju do dva mjeseca.

U slučajevima prespore vožnje najčešće poteškoće u saobraćaju nastaju na magistralnim putevima. U takvim situacijama vozila koja se nagomilaju iza sporog vozila masovno se prebacuju u levu traku, pokušavajući da preteknu sporo vozilo.

S obzirom na to da je teško proceniti brzinu vozila koje dolazi iz suprotnog smera, u ovakvim situacijama često dolazi do saobraćajnih nesreća, pa čak i lančanih sudara.

Na evropskim putevima daleko je češće kažnjavanje vozača koji sporom vožnjom ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju. Na primjer, Belgija je do prije nekoliko godina kaznila čak 640 vozača koji su autoputevima vozili ispod ili oko 70 kilometara na sat ili su se na drugim putevima kretali brzinama nižim od propisanih. Spore vozače u SAD-u očekuje kazna i do 500 dolara.

Sa druge strane, do pre nekoliko mjeseci Odjeljenje za saobraćaj u Velikoj Britaniji otkrilo je da se povećava broj poginulih i ozbiljno povrijeđenih u sudarima na njihovim putevima koje uzrokuju vozači koji voze presporo. Kako kažu iz Odjeljenja, predefanzivan stil vožnje u saobraćaju dovodi do pogrešnih procjena i reakcija ostalih vozača.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here