Koliko dana odmora nam je potrebno?

0
638

To nije relativna stvar, tvrde stručnjaci, i dužina odmora ne zavisi od vrste posla kojim se neko bavi.

Produženi vikend će vas samo osvježiti, sedam dana na moru ili planini će opustiti vaše tijelo, dvije nedjelje odmora zvuči fenomenalno, ali nam, zapravo, svima trebaju tri nedjelje da bismo zaista odmorili od posla, kažu stručnjaci.

Optimalan godišnji odmor trebalo bi da traje tri nedjelje u kontinuitetu. Prve nedjelje uglavnom spavamo i mirujemo, mnogi se čak bude u isto vrijeme kada i inače, dok rade. Druge nedjelje tek počinjemo opušteno da se zabavljamo, a treće, kada pomislimo da nam je već dosadno, znači da smo se stvarno odmorili.

“Na godišnjem odmoru se odmaramo, ali se takođe bavimo i raznim aktivnostima koje podstiču razvoj naše inteligencije, kreativnost i našu maštu, što je neophodno za dobro obavljanje posla. Zato je važno da odmor traje tri nedjelje”, kaže za “Figaro”, francuski psiholog Sebastijan Hof.

Onima koji misle da će posao trpjeti kada oni odu na tri nedjelje, psiholozi savetuju da se dogovore sa poslodavcem koliko često i u koje vrijeme će biti dostpuno za poslovne razgovore tokom godišnjeg odmora. Međutim, to ne bi smjelo da bude više od dva puta nedjeljno.

Ukoliko se zaposleni pretjerano presira tokom godišnjeg odmora, posljedice mogu biti velike, ne samo na produktivnost zaposlenog kada se vrati sa odmora, već i na njegov porodični život.

Nagomilavanje konstantnog pritiska može dovesti do dramitičnih posljedica po psihu zaposlenih, koji mogu da postanu nasilni i depresivni, tvrde stručnjaci.

PODIJELI