Koliko nam treba da se prilagodimo promjeni vremena?

0
66
Noćas smo prešli na zimsko računanje vremena i satove pomaknuli za jedan sat unazad. To zapravo znači da smo dobili šansu spavati jedan sat duže, ali ustajanje u ponedjeljak ujutro zbog toga možda neće biti jednostavno. Kako promjene vremena zapravo utiču na vas, zavisi od vašeg zdravlja, navika spavanja i načina života.

Pomicanjem kazaljki na satu u bilo kojem smjeru mijenja se, odnosno resetuje naš prirodni ili cirkadijanski ritam. Pritom naš unutrašnji sat postaje nesinhronizovan ili neusklađen s našim trenutnim ciklusom. Koliko ćemo se tome dobro prilagoditi, zavisi od nekoliko stvari.

Uopšte, izgubiti sat u proljeće je teže nego dobiti sat u jesen. Slično kao i s putovanjem avionom – putujući na istok, gubimo vrijeme. Raniji odlazak na spavanje može uzrokovati teškoće s uspavljivanjem i povećanu budnost. Sa druge strane, putujući na zapad, lako zaspimo, ali možda ćemo se teško probuditi.

Koliko će vam trebati da se prilagodite promjenama vremena? Iako malo pojednostavljeno, pravilo je da je za svaki sat promjene vremena potreban otprilike jedan dan. Međutim, postoje značajne individualne varijacije.

Kako ćete se osjećati tokom ove tranzicije?

Ako spavate sedam do osam sati, a noć prije legnete malo ranije, možda ćete se probuditi vrlo svježi. Ako ste već neispavani, biće puno teže, pogotovo ako konzumirate alkohol ili kofein prije spavanja. U ovoj situaciji možete doživjeti smanjenje performansi, koncentracije i pamćenja. što je uobičajeno za osobe lišene sna, kao i umor i pospanost tokom dana.

Šta možete učiniti da se što prije prilagodite promjeni?

Prvo, obratite pažnju na svjetlo. Svjetlost potiskuje lučenje melatonina koja izaziva san. Stoga je važno da se što više izlažete svjetlu tokom budnih sati, i obrnuto, nemojte se izlagati jakom svjetlu kada je vani mrak. Na primjer, ako ustanete noću da biste otišli u kupatilo, nemojte paliti svjetlo.

Drugi, smanjite ili eliminišite unos kofeina i alkohola, vježbajte nekoliko sati prije spavanja i pokušajte se opustiti toplom kupkom ili čitanjem knjige. Takođe je važno da svaki dan odlazite u krevet i ustanete u isto vrijeme.

Zbog sveg navedenog, moguće je da ćete u ponedjeljak, kad ustanete po mraku, biti umorni i iscrpljeni. Neke studije pokazuju ukupno smanjenje saobraćajnih nesreća i smrtnih slučajeva zbog prelaska na ljetno računanje vremena. Međutim, jedna studija, piše WebMD, pokazala je značajno povećanje stopa nesreća u ponedjeljak nakon početka zimskog računanja vremena. Zato iskoristite današnji dan i odmorite kako biste početak novog radne sedmice dočekali spremni.

INDEX.HR
PODIJELI