Naslovna RS/BiH Koliko vi potrošite: Potrošačka korpa u maju 1.894 KM

Koliko vi potrošite: Potrošačka korpa u maju 1.894 KM

0
634

Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u RS, u maju je koštala 1. 894 KM, koju je prosječna isplaćena neto plata u ovom mjesecu u iznosu od 903 KM, pokrivala sa svega 47,67 odsto.

Prosječna isplaćena neto plata u maju u poređenju sa prosječno isplaćenom platom u aprilu 2019. godine, bila je veća za sedam KM.

Najviše prosječne neto plate u maju u RS isplaćene su u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja – 1.385 KM, a najniže u građevinarstvu gdje su iznosile 623 KM.

Niske prosječne neto plate u maju primili su zaposleni u ugostiteljstvu – 636 KM, zatim radnici u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije – 642, te zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja – 672 KM.

Prosječna majska neto plata, isplaćena u administrativnim pomoćnim uslužnim djelatnostima iznosila je 676, a u trgovini 691 KM.

Najviše novca  porodice u RS u maju ove godine trošile su za nabavku prehrane – 709 KM, za stanovanje i komunalne usluge 568, te za tekuće održavanje domaćinstva 106,48 KM.  Nabavka obuće i odjeće u maju koštala je 137 KM, higijena i njega zdravlja 89, prevoz 200, a  obrazovanje i kultura 82 KM.

– Iz navedenih podataka jasno je da je u RS potrebno što prije potpisati Opšti i granske kolektivne ugovore, te povećati plate i poboljšati životnog standard svim radnicima, kako bi se smanjio trend odlaska mlade, radno sposobne, kvalifikovane radne snage.

U fokusu aktivnosti u 2019. godini treba biti donošenje izmjena i dopuna Zakona o radu, Zakona u posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti RS, Zakona o inspekcijama RS, Zakona o mobingu RS, te izradi Strategije bezbjednosti i zaštite zdravlja na radu RS – saopštili su iz Saveza sindikata RS.

(Agencije)

PODIJELI
Free WordPress Themes, Free Android Games