Koliko znate o GPS-u?

0
347

Kao i internet, GPS je izvorno razvijen kako bi bio korišten u vojne svrhe. Danas tek vrlo mali dio njegovih kapaciteta nije upogonjen kako bi naš umreženi svijet mogao funkcionisati.

Zahvaljujući sistemu globalnog pozicioniranja (Global Positioning System, GPS) vaš automobil, pametni telefon, sat i ko zna koliko još uređaja mogu, osluškujući signale satelita koji kruže iznad naših glava na visini od 20 hiljada kilometara, mogu tačno odrediti gdje se nalazite.

GPS je stalno uključen, ništa vas ne košta. Ne morate čak ni znati kako funkcioniše.

Ali, bilo bi fora znati, zar ne?

O održavanju GPS-a brine Vazduhoplovstvo američke vojske, iz vojne baze Peterson u Kolorado Springsu (Sjedinjene Države). Nije to jedini sistem te vrste. Na primjer, Rusi održavaju Global Navigation Satellite System (GLONASS), sistem koji takođe omogućava elektronskim uređajima određivanje lokacije. Ali, GPS je kod nas rašireniji i poznatiji.

GPS počiva na konstelaciji 31 satelita, od kojih svaki stalno odašilja jednosmjerni radio signal prema Zemlji. Vaš uređaj preuzeće četiri najbolja signala u datom trenutku – jedan koji vam je iznah glave i tri na horizontu – kako bi vam dao što precizniju procjenu vaše lokacije.

Svi se prate 24 sata dnevno, sedam dana u nedjelji iz komandnog centra u vojnoj bazi Šriver, takođe u Kolorado Springsu. Kontrolori mogu prilagoditi poziciju satelita i provjeriti jesu li u dobrom stanju, između ostalog. Najstariji trenutno aktivni satelit za GPS u službi je 26 godina.

Stiže GPS III

GPS je izvorno trebalo da služi za koordinaciju više jedinica tokom borbi, a cilj je – kolokvijalno rečeno – bio ‘spremiti pet bombi u jednu rupu’.

U obliku u kojem ga danas poznajemo postoji od 1995. godine. Desetak godina nakon što je uspostavljen dio vojnog establišmenta bio je zapanjen što ga i civili koriste. Ali, danas se tek mali dio njegovih kapaciteta zaista i koristi za vojsku. Uglavnom služi kao jedan od ključnih dijelova našeg umreženog svijeta, prenosi “Tportal.hr”.

Je li GPS moguće uništiti ili ometati?

Na žalost, odgovor je potvrdan. Ometanje je daleko jednostavnije: uređaj veličine aktovke koji bi ih prigušivao mogao bi dovesti do većih problema u gusto naseljenim dijelovima svijeta, naročito ako je postavljen negdje u vazduhu.

Iduća generacija sistema, GPS III, trebalo bi da bude osam puta robusnija u tom smislu nego postojeća, kao i manje osjetljiva na hakerske upade. A ujedno će biti tri puta preciznija.

Satelite za GPS III izrađuju u kompaniji Lockheed Martin, u prostorijama u kojima osoblje radi u zaštitnim odijelima, a vazduh se mijenja barem deset puta na sat. Dva nova satelita već su u orbiti, šest ih je u raznim fazama izrade. Svaki od njih ručni je rad, za šta je potrebno oko 18 mjeseci posla.

Do 2034. godine svi GPS sateliti u orbiti biće treća generacija, piše “CBS News”.

(Nezavisne)

PODIJELI