Kolo srpskih sestara i mještani zaseoka Piplići obezbijedili božićne pečenice socijalno ugroženim (FOTO)

0
253

Dobrotvorno društvo „Kolo srpskih sestara, Prnjavor“ ponovo je, kao i prethodnih godina, sprovelo tradicionalnu akciju sakupljanja Božićnih pečenica u saradnji sa mještanima sela Kremna zaseok Piplići.

Humano djelo ovih dobrih domaćina u korist je porodica i stanovnika slabijeg materijalnog stanja koji nisu u prilici da sebi priušte pečenje za Božić.

„Svake godine sve je više takvih porodica koje se jave na našu adresu. Mi u saradnji sa Centrom za socijalni rad pokušavamo da na bilo koji način da im pomognemo. Poput akcija podjele božićnih paketa, vaskršnjih paketa, nikoljdanskih paketa. Nama je drago što postoje divni ljudi koji se odazovu našim apelima i koji učestvuju sa nama“ zahvalila se članica Kola srpskih sestara Prnjavor Marina Gatarić.

U ovom periodu posebno je skupo i teško pronaći pečenicu. S obzirom na afričku kugu svinja došlo je do enormnog skoka cijena i puno slabije dostupnosti ove hrane te se par žitelja zaseoka odlučilo da olakša božićovanje domaćinima.

„Složan je ovo narod, dobar. Smatram da smo vodeće selo na opštini Prnjavor po humanosti. Kome smo se god iz ovog sela obratili svi su se odazvali. Nažalost svake godine nas je sve manje. Nedavno je umro naš drug i parohijan Dragan Ricko“ rekao je mještanin Kremne, Vlado Žunić.

Ta tradicija traje već četiri godine. Međutim, problem nabavke pečenica ove sezone došao je posebno do izražaja.

„Gledali smo da količinski hrane bude dovoljno. Meso ćemo isjeći, spakovati i tako upakovane dati članicama Kola. Uvijek gledamo da su domaći uzgajivači, obično iz naše mjesne zajednice. Nadamo se da ćemo ovo nastaviti i u budućnosti“, Sveto Tatarević stanovnik Kremne.

Prva na redu po kalendaru događaja za 2024. Kola srpskih sestara z Prnjavora je Svetosavska zabava čijim održavanjem nastoje da pomognu socijalno-ugroženim.

TV K3

PODIJELI