Komemoracija u Srebrenici

0
591

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti održana komemoracija stradalim Bošnjacima kojom će biti obilježeno 23 godine od srebreničke tragedije.
Početak komemorativnog programa najavljen je za 11.00 časova.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje ove komemoracije Nermin Alivuković rekao je da je predviđeno obraćanje visokog predstavnika za BiH Valentina Incka, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i još nekoliko međunarodnih zvaničnika.

Nakon obraćanja zvaničnika u sali za komemoraciju, delegacije će u 12.00 časova položiti vijence i odati poštu nastradalima u sakralnom dijelu Memorijalnog centra.

Potom će uslijediti vjerski dio komemoracije i ukop posmrtnih ostataka 35 identifikovanih osoba.

Posmrtni ostaci identifikovanih, koji će biti ukopani, dovezeni su u Potočare.

Komemorativni skup će obezbjeđivati Policija Republike Srpske uz podršku svih bezbjednosnih struktura u BiH, a pripadnici bezbjednosnih struktura već su prisutni na ovom području.

U opštini Srebrenica 11. i 12. juli proglašeni su neradnim danima da bi građani mogli odati počast nastradalim sugrađanima. U opštini će od 8.00 do 14.00 časova raditi samo Centar za pružanje usluga građanima.

Na putevima u ovoj regiji na snazi je zabrana prevoza eksplozivnih sredstava radi bezbjednosti obilježavanja dana sjećanja na stradale.

Danas će na putevima prema Srebrenici na snazi biti poseban režim saobraćaja kako bi svi koji se odluče mogli bezbjedno stići i vratiti se nakon komemoracije u Potočarima.

(Srna)

PODIJELI