Kompanija “Facebook” za dva dana pala za 48 godišnjih budžeta BiH

0
360

Kompanija “Facebook” izgubila je 60 milijardi dolara tržišne vrijednosti tokom posljednja dva dana od kada su počele da padaju akcije na berzi kao posljedica afere “Kembridž analitika”.

Možda najilustrativniji podatak o kolikom novcu je riječ govori sljedeće – gigant u vlasništu Marka Zakerberga u posljednjih 48 sati svaki sat je padao jedan godišnji bužet Bosne i Hercegovine.

Novac koji je “Facebook” izgubio veći je od vrijednosti kompanije “Tesla” (52 milijarde) i tri puta veći od vrijednosti “Snapchat” (19 milijardi). Zanimljivo poređenje napravila je i agencija “Bloomberg”. Ispod grafikona na kojem je predstavljen pad kompanije, “Bloomberg” piše: “To je otprilike jednako bruto domaćem proizvodu zemalja kao što su Hrvatska ili Liban”.

U poređenju sa srpskim BDP-om, koji iznosi oko 45 milijardi dolara, to je za 15 milijardi dolara više.

Prvog dana nakon što je u javnost isplivalo da su lični podaci oko 50 miliona korisnika “Fejsbuka” zloupotrebljeni za političke kampanje, akcije Facebooka pale su za čak sedam odsto, što je bio najveći gubitak za četiri godine.

Kako prenosi CNN, do sunovrata dionica došlo je nakon najave američkih zvaničnika da će otvoriti istragu protiv Facebook-a. Američki medij objavio je i da su dioničari kompanije počeli sa tužbama. Juče je tužbu protiv kompanije “Facebook” podnio Fan Jan zbog “lažnih i obmanjujućih izjava” o politici firme i zato što kompanija nije otkrila da je “trećim stranama” dopušteno da pristupe podacima o milionima ljudi bez njihovog znanja.

Facebookje postao jedna od najvrijednijih američkih kompanija, sa tržišnim kapitalom od oko 500 milijardi dolara. CNN podsjeća da Facebook zarađuje prodajom reklama na svojoj platformi i da je do pada akcija došlo usljed zabrinutosti korisnika o njihovoj privatnosti.

– Tražimo da Facebook preuzme krivicu zbog grešaka koje je napravio i pokaže kako planira da ih ispravi – rekao je ekspert iz kompanije “Morgan Stenli” Brajan Novak.

(Blic.rs)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here