Komplikovane lozinke najbolja zaštita od sajber prijetnji

0
460

Najbolja zaštita od sajber prijetnji je redovno ažuriranje softvera i što složenije lozinke, kaže direktor RATEL-a Vladica Tintor.

On je za RTS rekao da pre 2016. godine oblast informacione bezbjednosti uopšte nije bila regulisana, a da je zatim Zakon definisao pravila.

Naveo je tri najčešća napada na sajber bezbjednost na koje građani treba da obrate pažnju – “fišing”, to je kada dobijete mejl od nekoga koji vam se čini poznatim, a domen se razlikuje za jedno slovo, zatim, mejl koji vam zaključa racunar i traži novac da bi se riješio problem.

U tim slučajevima, rekao je, da ne treba pristajati na bilo kakva plaćanja, jer tako vjerovatno neće riješiti problem.

Kao treći incident, koji je Tintor naveo i na koji građani treba da obrate pažnju su “spamovi” koje svi dobijamo.

Direktor RATEL-a je kao zaštitu preporučio da se redovno ažuriraju softveri i što složenije lozinke.

Prema rezultatima istraživanja koje je sprovedeno u 5.000 internacionalnih kompanija, 46 odsto incidenata koji su se odigrali u protekloj godini bili su prouzrokovani od strane nekog od zaposlenih koji su nenamjerno kompromitovali sajber bezbednost svoje kompanije.

Tintor kaže da po sajber bezbjednost postoji prijetnja i spolja i iznutra.

Prema njegovim riječima, posao Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (CERT) nije da izlazi na teren i rješava probleme, već da radi promociju informativne bezbjednosti.

Tintor kaže da nacionalni CERT ima i međunarodnu komponentu, pošto postoji mogućnost da Srbija bude meta napada, ali i izvor napada.

Akt o bezbjednosti sadrži 28 mjera zaštite uz pomoć kojih se obezbjeđuje prevencija od nastanka incidenata, odnosno prevencija i minimizacija štete od incidenata, koji ugrožavaju vršenje nadležnosti i obavljanje djelatnosti.

Dodao je da svaka kompanija treba da propiše pravila ponašanja.

Tintor je rekao da su često zaposleni izvor incidenta i da je poštovanje procedura preventiva da se ne desi incident, a ako se desi, poštovanjem procedure, lakše je otkloniti.

“Ovo je još mlada priča i svi treba da izgradimo poverenje. Teško je objasniti banci da neke stvari koje se dešavaju u njoj treba da podijeli sa drugima, kako bi se rešio problem”, istakao je direktor RATEL-a.

(Tanjug)

PODIJELI