Komšić se u Njujorku sastao sa premijerima Holandije i Estonije

0
244

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u Njujorku je juče u odvojenim susretima razgovarao sa premijerima Holandije Markom Ruteom i Estonije Јurijem Ratasom.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da su Komšić i Rute ocijenili bilateralnu saradnju izuzetno dobrom i prijateljskom, te konstatovali da postoji prostor za unapređenje odnosa, posebno na ekonomskom planu.

Komšić je upoznao holandskog premijera o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, te naglasio da ni po koju cijenu neće odustati od NATO puta BiH, jer bi to, kako je rekao, bilo igranje sa budućnošću zemlje i njenih građana.

Rute je naglasio spremnost Holandije da pomogne BiH na putu evroatlantskih integracija.
Komšić je premijera Estonije Ratasa upoznao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i razlozima zastoja formiranja vlasti.

S obzirom na to da je Estonija trenutno nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN, Komšić je, kako se navodi, ponudio Ratasu iskustvo i savjete koje je BiH stekla tokom procesa pristupanja toj organizaciji.

Komšić je pozvao premijera Estonije i njegove saradnike u posjetu BiH, s ciljem jačanja prijateljskih i ekonomskih odnosa dvije zemlje, dodaje se u saopštenju.

Ratas je zahvalio Komšiću za podršku, te ponudio BiH iskustva i savjete koje je Estonija stekla u oblasti digitalne tehnologije.
U

saopštenju se podsjeća da Estonija, kao zemlja članica EU, i zemlja sa 1,3 miliona stanovnika lider u korištenju digitalnih tehnologija.

Estonski premijer je posebno istakao da je estonsko društvo u potpunosti digitalizovano, što uključuje e-vladu, izborni proces, školstvo i slično. Iz tog razloga je naglasio da je sajber bezbjednost najvažniji faktor u društvu koje je bazirano na digitalnim tehnologijama.

Ratas je istakao i čvrstu podršku Estonije BiH na njenom putu ka NATO i Evropskoj uniji.

Komšić će se danas u Njujorku obratiti na 74. sjednici Generalne skupštine UN.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here