Konačno dijeta koja radi!

0
1008
Činjenica da je gojaznost stanje koje se veoma lako prepoznaje već kada ne možete obući svoju omiljenu košulju, pa baš zato treba djelovati odmah i na vrijeme spriječiti dalje nagomilavanje suvišnih kilograma kako bi se prevenirao mogući razvoj bolesti. Dijetoterapija za mršavljenje predstavlja svojevrsnu intervenciju na povećanu tjelesnu masu ali i na druge posljedice kao što su masna jetra, povećan tlak, hronični umor i dijabetes tipa 2. Samo pravilna i uravnotežena prehrana predstavlja pretpostavku za održavanje dobrog zdravlja i vitalnosti.

Uzrok smrtnosti za preko 50% umrlih su bolesti kardiovaskularnog sistema dok maligna oboljena uzrokuju smrtnost u procentu iznad 22%. Zvanični su to podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH za 2017. godinu. Ovaj trend traje već decenijama te pogađa globalnu populaciju. Jedan od vodećih uzroka smatra se nepravilna prehrana, pa sve preporuke za prevenciju počinju od pravilne prehrane.

Prepoznajte metabolički sindrom

Ako imate veliki trbuh, velika je vjerojatnoća da će vas pratiti visok tlak, inzulinska rezistencija i povišen holesterol. Svi ti faktori zajedno predstavljaju tzv. metabolički sindrom (MetS), osnosno rizik za razvoj bolesti srca i dijabetesa tipa 2 što može imati fatalan ishod. Osim toga, gojaznost je povezana i sa nizom drugih komplikacija poput bolesti kostiju i zglobova, jetre, autoimunih bolesti pa sve do najtežih oboljenja. Činjenica da je gojaznost stanje koje se veoma lako prepoznaje već kada ne možete obući svoju omiljenu košulju, treba djelovati odmah i na vrijeme spriječiti dalje nagomilavanje suvišnih kilograma kako bi se prevenirao mogući razvoj bolesti. Dijetoterapija za mršavljenje predstavlja svojevrsnu intervenciju na povećanu tjelesnu masu ali i na druge posljedice kao što su masna jetra, povećan tlak, hronični umor pa sve do dijabetesa tip 2. Samo pravilna i uravnotežena prehrana predstavlja pretpostavku za održavanje dobrog zdravlja i vitalnosti.

Imao sam 24 godine i jako loše nalaze

Emir Đenašević (25) – Prije nego sam otkrio Liposukcijski tretman mislio sam da će mi fizička aktivnost pomoći u gubitku kilograma. Ljubitelj sam borilačkih sportova i u periodu prije tretmana sam intenzivno  trenirao. Nažalost,fizička aktivnost mi nije bila dovoljna se obračunam sa viškom kilograma. Otežano sam disao, osjećao se tromo i umarao puno brže u odnosu na ostatak ekipe što me je spriječavalo da svoj trening dovedem na viši nivo. – iskren je Emir.

Kako sam tokom cijelog života imao problema sa viškom kilograma, prihvatio sam to kao normalnu stvar i dio mene. Međutim, kako je vrijeme odmicalo, kilogrami su mi sve više otežavali normalan rad i treninge pa sam posjetio ljekara. Tada sam shvatio da za svoje 24 godine imam jako loše nalaze. Nalazi su pokazali masnoću u jetri i krvi, povišene trigliceride, te povišen krvni pritisak. Tako sam, radi vlastitog dobra, pozvao savjetovalište kompanije International Health i u martu 2017. godine počeo sa Liposukcijskim tretmanom. – prisjeća se Emir.

Tada se moj život u potpunosti promijenio. Liposukcijski tretman zahtijeva disciplinu, praćenje preporučenih termina za obroke i njihovu pripremu. Obzirom na to da sam zaposlen morao sam unaprijed da isplaniram čitav dan. Mjesec dana sam pauzirao sa sportskim aktivnostima i posvetio se samo Liposukcijskom tretmanu.

Rezultati su došli tako brzo da sam mogao da primjetim kako se “topim”. To mi je davalo dodatnog podsticaja da nastavim i izguram do kraja, jer sam uvidio da su rezultati zagarantovani. Dvadeseti dan od početka tretmana sam ponovo uradio nalaze koji su iznenadili ne samo mene nego i moju doktoricu. Povišene vrijednosti masnoće u krvi i jetri, triglicerida i krvnog pritiska su se u potpunosti vratile u normalnu.

Koliko nezdrav život sam vodio govori i činjenica da sam dobio osip po tijelu deseti dan od početka korištenja tretmana. Šokirao sam se kada mi je dermatolog rekao da je to samo reakcija organizma na sve toksine kojih sam se ja u tom trenutku rješavao. Dodatno sam se ohrabrio kada sam i od dermatologa čuo da nastavim raditi šta god da radim jer su efekti nevjerovatni. – kaže Emir.

Zdravlje počinje iz našeg stava

Gojaznost je najčešće posljedica loše prehrane i načina života. Činjenica da sami biramo ono što jedemo djeluje veoma ohrabrujuće jer možemo razlikovati hranu koja je dobra ili loša za naše zdravlje. Životni stil i način razmišljanja uveliko doprinose tom izboru pa danas sve manje imamo vremena da o tome razmišljamo i svjesno idemo u pekaru pod motom “samo još danas”. Hrana ima psihoaktivni učinak, prije svega na naše raspoloženje upravo zbog toga što se hormon sreće u najvećoj mjeri izlučuje u crijevima. Danas kada smo izloženi hroničnom stresu, trenutak ugode nakon kaloričnog obroka je jedini sastojak koja nam treba da brzo podignemo raspoloženje i izbalansiramo naš vrtoglavi način života. Tako postajemo psihički ovisni o hrani što otežava svaki pokušaj držanja dijete ili apstinencije. „Pasivna metabolička depresija je veća ukoliko se uzima hrana koja je bogata šećerima jer oni imaju najsnažniji stimulativni utjecaj na naš mozak. Psihoaktivna komponenta, odnosno ovisnost o hrani se teško prepoznaje jer je hrana naša fiziološka potreba. Sa druge strane, činjenica da u slatkim krofnama nema ništa nutritivno vrijedno za naš organizam i zdravlje primjer je metaboličkog paradoksa. Ova igra sa našim mozgom i crijevima nadilazi svaku dijetu i režim prehrane pa se s toga preko 95% pokušaja redukcije tjelesne mase završava neuspjehom. S toga se klasični pristup redukciji tjelesne mase kroz blagi kalorijski deficit i povećanu tjelesnu aktivnost pokazao neučinkovit.» – kaže savjetnica za ishranu kompanije International Health.

Pozitivno iskustvo doktorice

Dr. Jasmina Begić (58) – Kao zadovoljan korisnik Liposukcijskog tretmana posebno ističem  da ovaj tretman ne treba posmatrati kao dijetu, već kao stil života i dugoročno ulaganje u vlastito zdravlje. Doktor sam više od dvije decenije i s punim pravom kažem da je Liposukcijski tretman najbolja kombinacija postojećih dijeta uzevši u obzir mediteransku ishranu na kojoj je bazirana, a koja je odobrena od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

CIjeli tretman je kod menezadobio iznimno povjerenje pogotovo nakon iskustva koje sam imala sa samim učinkom dijete ali i osobljem koje je na raspolaganju 24/7. Prihvatila sam i usvojila disciplinu, uravnotežene i optimalno raspređene obroke. U prvom dijelu tretmana nisam uopšte imala osjećaj gladi, nisam imala neželjenih efekata, a prve značajne rezultate sam osjetila već nakon tri dana. – ističe dr. Begić.

Najveće benefite sam osjetila nakon tri mjeseca, tj. onoga trenutka kada je moj organizam prihvatio takav metabolički program. Kilogrami su se nakon toga samo nastavili topiti..

Takav stil života mi je omogućio da budem  zadovoljnija sobom, funckionalnija, zdravija, a utjecalo je na smanjenje visokog pritiska, budući da nisam više imala potrebe za korištenjem lijekova. Visok pritisak me više nije mogao iznenaditi. – dodaje ona.

 

Liposukcijska ishrana je dijetotarapijski tretman za mršavljenje koji spaja mediteranski način ishrane i pomoćna sredstva za mršavljenje koja odobrava Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA). Takođe, protokol za mršavljenje zadovoljava energetske i nutritivne potrebe organizma, a radi na principu prisiliti tijelo da se hrani vlastitim masnim rezervama. Vrlo je jednostavan za korištenje, a za samo 14 dana moguće je skinuti od 7-10% od početne tjelesne mase bez gubitka mišića. International Health pruža stručno-konsultativne usluge za pravilno sprovođenje protokola mršavljenja kroz konsultacije te rad sa klijentima na daljinu putem telefona ili interneta uz 24-satnu podršku call centra. Više informacija možete pogledati na www.LipoDIET.eu ili facebook profilu: Liposukcijska ishrana.

Savjetovalište za Liposukcijsku prehranu:

  • Sarajevo: +387 61 17 00 77
  • Banja Luka: +387 65 16 71 67
PODIJELI