Kondoliza Rajs dolazi na Balkan sa tri zadatka

0
749
?????????????????????????????????????????????????????????

Zadatak koji su SAD postavile pred svog novog specijalnog izaslanika za Balkan, Kondolizu Rajs, između ostalog, jeste brzo eliminisanje ruskog uticaja u RS i smjena Milorada Dodika, tvrde analitičari.

Nakon što su pojedini ruski mediji, pozivajući se na odlično obaviještene izvore, nedavno objavili da će bivša američka državna sekretarka uskoro biti imenovana za specijalnog izaslanika te zemlje za Balkan u javnosti su se pojavile razne spekulacije o tome koji su pravi ciljevi buduće misije Rajsove.

Dok mediji u Srbiji prognoziraju da će Kondoliza Rajs, prije svega, biti aktivno uključena u pregovore između Beograda i Prištine, pojedini stručnjaci za međunarodne odnose i ugledni analitičari za”EuroBlic” tvrde da će bivša šefica američke spoljne politike imati mnogo širi spektar zadataka koji bi, prema njihovim riječima, trebalo da ispuni do kraja sledeće godine. Jedan od tih zadataka je, kako tvrdi politički analitičar iz Beograda Željko Cvijanović, uklanjanje Milorada Dodika sa vlasti u RS i snažniji američki angažman na unitarizaciji BiH.

– Skoro da više nije ni tajna da će Kondoliza Rajs uskoro biti postavljena za specijalnog izaslanika SAD za Balkan. Naime, Amerikanci su prije skoro deceniju prepustili gotovo sve “balkanske poslove” Evropljanima, prvenstveno Njemačkoj. Međutim, pošto se stvari u proteklih desetak godina nisu odvijale onako kako su zamislili u Vašingtonu i da je u tom periodu došlo do snažnog povratka Rusije i jačanja njenog uticaja na Balkanu, najavljeni angažman bivšeg državnog sekretara SAD na sređivanju stanja u ovom dijelu svijeta pokazuje da Amerikanci imaju ozbiljne planove – kaže Cvijanović.

On tako, između ostalog, tvrdi da postoje prilično pouzdane informacije da je Rajsova dobila jasne instrukcije o tome šta su joj ciljevi i zadaci.

-Prvi zadatak jeste pritisak na vlasti u Srbiji da se prestanu protiviti nezavisnosti Kosova i njegovom prijemu u punopravno članstvo u UN. Drugi zadatak je eliminacija ruskog uticaja u RS, što brže uklanjanje Milorada Dodika sa vlasti i unitarizacija BiH. Treći cilj koji će Rajsova pokušati da ostvari odnosi se na Makedoniju, odnosno njeno definitivno udaljavanje od Rusije. Sledeća godina po mnogo čemu će biti dramatična na ovim prostorima – prognozira Cvijanović.

Stručnjak za međunarodne odnose i bivši ambasador Srbije u Bjelorusiji Srećko Đukić  takođe tvrdi da je prema informacijama s kojima raspolaže dolazak Kondolize Rajs na Balkan već gotova stvar. On isto tako vjeruje da će navedeni angažman jednog od najpoznatijih lica američke spoljne politike u poslednjih nekoliko decenija dovesti do, kako kaže, ozbiljnih komplikacija u regionu.

– Još od završetka jugoslovenskih ratova Amerikanci na Balkan nisu slali “jače” ime od Rajsove. Riječ je o ženi koja u američkoj administraciji prije svega važi za odličnog poznavaoca prilika u Rusiji i koja je, to vam govorim iz sto odsto provjerenih izvora, godinu dana prije američkog priznanja nezavisnosti Kosova o tome lično obavijestila ruskog predsednika Vladimira Putina. Ponovno aktiviranje Rajsove jedino može da znači to da će prvo usljediti ozbiljni pritisci na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, a zatim će se vjerovatno angažovati na sređivanju stanja u BiH po američkom ukusu – tvrdi Đukić.

Miljenica Bušovih

Vrhunac svoje političke karijere Kondoliza Rajs doživjela je za vrijeme administracije američkog predsjednika Džordža Buša mlađeg, kada je bila imenovana za državnog sekretara SAD.

Prije toga, Rajsova je dugo godina bila angažovana u administraciji Bušovog oca, ranijeg američkog predsjednika, za vrijeme čijeg mandata je bila postavljena za specijalnog savjetnika predsjednika za nacionalnu bezbjednost i višeg direktora za sovjetska pitanja u Savjetu za nacionalnu bezbjednost SAD.

(EuroBlic)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here