Kormak: Atmosfera uoči izbora u BiH zabrinjavajuća

0
284

Dijelimo zabrinutost za atmosferu koja okružuje ovu izbornu kampanju. Da li se radi o širenju straha, priči o nacionalizmu, populizmu, veoma je zabrinjavajuće da političari koriste laži i strah kao osnovu za ovu kampanju, umjesto stvarnih činjenica i onih pitanja koja zaista zabrinjavaju građane, izjavila je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa američka ambasadorka u BiH Morin Kormak.

“Bez obzira da li se radi o proizvodnji oružja “za ne daj bože”, o otcjepljenju, da li govorimo o različitim pseudopatriotskim temama koje političari izmišljaju… Ne bi ova kampanja trebala biti o tome. Ono čemu se nadam u ovoj kampanji jeste da će građani odabrati da se fokusiraju, umjesto ovoga što sam navela, na stvarna životna pitanja: na napredovanje ove zemlje, na razvoj ekonomije, na unapređenje zdravstvenog sektora i sektora obrazovanja, na pitanja koja život znače”, kaže Kormak.

Rekla je da je ono što je čula u skorije vrijeme, a vezano za izbornu kampanju upravo suprotno promicanju demokratije i demokratskih vrijednosti.

“Ono što je potrebno su demokratske debate, ali zabrinjava upravo i ono što sam čula u javnosti, da su neke političke debate čak bile otkazane, debate protivnika. Pri tom se koristi zastrašivanje, širenje straha. I mislim da to definitivno negativno utiče na demokratske procese u zemlji”, smatra Kormak.

Stoga poziva sve da se u ovoj kampanji fokusiraju na stvarna životna pitanja, da se manu ovakve retorike, da više akcenta bace na ono što se dešavalo u posljednje četiri godine i na ono što je potrebno kako bi se odgovorilo na stvarna pitanja, umjesto upornog apelovanja na strah i zastrašivanje.

“Otud pozivam građane da 7. oktobra izađu na izbore, da daju svoj glas, da daju svoj glas onima za koje smatraju da će ispuniti sva ona očekivanja koja će popraviti njihove živote i omogućiti napredak ove cijele zemlje”, kazala je, između ostalog, Kormak za Radio Slobodna Evropa.

(Fena)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here