Korona narudžbe tekstila skratila skoro za trećinu

0
428

Obim poslovanja u tekstilnoj industriji zbog posljedica virusa korona u ovoj godini biće smanjen između 25 i 30 odsto, a jedan od glavnih razloga je smanjen broj narudžbi.

Poručeno je ovo na virtuelnoj panel-diskusiji “Dan poslije u tekstilnoj industriji i industriji radne i korporativne odjeće”, koja je podržana od švajcarskog SIPPO projekta, a na kojoj su učestvovali i privrednici iz regiona.

BiH su predstavljali Spoljnotrgovinska komora BiH, Privredna komora RS, Udruženje UTOK, kompanije “Alma Ras”, “Bilkon” Bileća, “Exclusive Lingerie” Banjaluka, “Kuna export – import” Visoko, “Mraz” Pale, “Studio Imaginarium” Banjaluka i “Zenko” Zenica.

Rasim Memagić, izvršni direktor kompanije “Alma Ras”, smatra da je realno očekivanje da će poslovanje biti smanjeno 25 do 30 odsto.

“U aprilu smo imali 85 odsto smanjenje narudžbi jer je sve bilo stalo, a kasnije je smanjen broj narudžbi u obimu od oko 20%”, rekao je on.

U njihovom slučaju pauza u radu trajala je mjesec i po dana, a nakon nastavka proizvodnje propisane mjere zaštite otežavaju samu organizaciju rada.

“Dosta tekstilnih firmi je suočeno s otkazivanjem ili smanjenjem narudžbi, pa su mnoge firme posegnule za preusmjeravanjem na proizvodnju maski i druge zaštitne opreme za naše tržište i za izvoz. Dosta firmi iz ove branše je na taj način sačuvalo mnogo radnih mjesta”, rekao je Memagić, koji ističe da se tekstilna industrija susreće sa neizvjesnošću koliko će narudžbi imati do kraja godine.

Zbog toga oni u firmi traže alternativne kupce, kako bi zadržali nivo poslovanja.

Amir Međić, generalni sekretar Udruženja tekstila obuće i kože BiH, rekao je da je osnovni problem tekstilne industrije to što su stale privredne aktivnosti u EU.

“U početnom periodu pandemije privredne aktivnosti praktično su bile zaustavljene, što se reflektovalo na nas u BiH, jer smo direktno zavisni od njih, odnosno više od 90 odsto su lon poslovi. Nadamo se da će živnuti privredne aktivnosti u EU, posebno u nama najvažnijim zemljama: Njemačkoj, Italiji, Austriji i Švicarskoj”, rekao je Međić i istakao da su domaće firme spremne da rade, ali da su zbog nedovoljno narudžbi proizvođači u nevolji, pa se najviše pribojavaju jeseni i smanjenja narudžbi, što bi ih moglo dovesti u žestoke probleme.

“Ljudi su u poziciji da smanjuju obim poslovanja, a niko ne želi da otpušta radnika. Objektivno nije bilo nekog otpuštanja, osim sporadičnog”, rekao je Međić.

Aleksandra Mihajlović Bijelić, sekretar u Udruženju tekstila i obućarstva pri Privrednoj komori RS, kaže da je teško govoriti o poslovanju jer je situacija i dalje složena, a da je najteže što nema naznaka kada bi se ova kriza mogla završiti.

“Firme koje imaju vlastiti brend bile su onemogućene da plasiraju svoje proizvode zbog zatvorenih trgovina, pa se gubici razlikuju u zavisnosti od preduzeća, te se kreću oko 20 do 30 odsto, a u nekim preduzećima i do 40 odsto”, kaže Mihajlović Bijelićeva.

Ona kaže da se na ovoj panel-diskusiji moglo čuti da je u cijeloj Evropi ovom krizom najmanje pogođena proizvodnja radne obuće i odjeće.

“Poseban akcenat je stavljen na to da su veoma interesantne kompanije koje mogu da rade visokosofisticirane proizvode, kao što su skijaške jakne ili slično, te će sigurno takve kompanije u budućnosti imati posla”, rekla je Mihajlović Bijelićeva.

U ovoj industriji kompanije dobrim dijelom rade na starijim mašinama iako se stalno ulaže u opremu, te je potrebno više ulagati u nove tehnologije i digitalizaciju.

Mihajlović Bijelićeva je dodala da se na jesen očekuje prilično teško stanje.

“Preskočena je jedna sezona, nije bilo prodaje i sve ono što treba da se radi na jesen radiće se smanjenim kapacitetom”, kaže ona.

/Nezavisne/

PODIJELI