Korona se ne predaje, ali situacija ide nabolje: U bolnicama u Srpskoj broj pacijenata napokon pao ispod 1.000

0
313

U bolnicama u Srpskoj tek je u protekla dva dana broj pacijenata koji se liječe od korona virusa spao ispod 1.000, ali i dalje zabrinjava prilično visok broj novootkrivenih slučajeva zaraze.

Za 24 časa, zaključno s jučerašnjim danom, SARS-CoV-2 potvrđen je kod još 227 građana Srpske, što je skoro 31 odsto od ukupnog broja testiranih u ovom periodu. Dakle, imamo situaciju da je, od onih kojima je urađen PCR test zbog sumnje na koronu, pozitivan bio svaki treći.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, naglasio je da je epidemiološka situacija u Srpskoj u fazi stabilizacije, ali da je i dalje nepovoljna.

– Ne možemo da budemo zadovoljni, jer je, od ukupnog broja testiranih, i dalje 30 odsto osoba na dnevnom nivou pozitivno – naglasio je Zeljković.

Dodaje da je ovaj talas prilično težak, te da je cilj, prije svega, bio da se smanji broj novozaraženih na dnevnom nivou.

– To vodi ka stabilizaciji situacije u bolničkom sektoru, a parametar koji će, nažalost, posljednji da se smanjuje jeste broj preminulih – rekao je Zeljković ranije za Srpskainfo.

U zdravstvenim ustanovama u Srpskoj do juče je bilo 965 hospitalizovanih zbog korone, a na respiratoru se nalazilo njih 87.

Najviše pacijenata je u Univerzitetskom kliničkom centru RS – 400, od čega se s teškom kliničkom slikom bori 161 osoba, a životno je ugroženo 49 ljudi. U ovoj zdravstvenoj ustanovi na respiratoru je juče bilo 45 pacijenata.

Od ukupnog broja hospitalizovanih u UKC RS, njih 220 ili 55 odsto je na nekom vidu mehaničke podrške, a najviše ih je na kiseoničkoj maski – 171.

/Srpskainfo/

PODIJELI