KORONA U SRPSKOJ NE MIRUJE Još 127 osoba POZITIVNO na virus, preminula TRI PACIJENTA

0
309

U protekla 24 časa, u Republici Srpskoj korona virus je potvrđen kod još 127 osoba, rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Zeljković je istakao da je u posljednja tri dana došlo do pogoršanja situacija.

– Najvise zaraženih je iz Banjaluke. U narednom periodu ćemo analizirati situaciju i predložiti nove mjere – rekao je Zeljković.

Kaže da se kroz nepoštovanje mjera virus moze proširiti. Osobe koje su asimptomatske, šire virus dalje. Zadovoljni smo epidemiološkom situacijom u školama, u kojima nije došlo do eksponencijalnog rasta. Na dnevnom nivou je najviše zaraženih između 30 i 49 godina – ističe Zeljković.

Naglašava da građani moraju da budu svjesni da je prioritet njihovo zdravlje. Od 95 do 99 odsto građana mora da poštuje mjere, da bi došlo do poboljšanja situacije. Određena privatna okupljanja pokazuju da je bilo svjesnog kršenja mjera – kaže Zeljković.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U protekla 24 časa u Srpskoj je testirano 656 laboratorijskih uzoraka, rekla je epidemiolog u IJZ RS Jelena Đaković Dević.

Prijavljena su tri smrtna slučaja. Riječ je o dvije žene i jednom muškarcu starije životne dobi iz Kneževa, Prijedora i Banjaluke.

Najviše novozaraženih je iz Banjaluke, njih 44. Povećanje broja pozitivnih povećava se broj hospitalizovanih. Zato moramo da budemo disciplinovaniji kad je riječ o poštovanju preventivnih mjera – ističe Devićeva.

Od novopotvrđenih u protekla 24 časa, 69 je muškaraca, a 58 žena.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Njih je 33 mlađe, 75 srednje, a 19 starije životne dobi.

Do sada je u RS testirano 84.326 laboratorijskih uzoraka, a na SARS-CoV-2 pozitivno je 10.130 osoba.

U zdravstvenim ustanovama u RS ukupno su hospitalizovana 194 pacijenta, od čega u UKC RS 61, a u opštim bolnicama njih 133.

Do sada se oporavilo 6.850 osoba, a korona virus je odnio ukupno 321 život.

U RS je trenutno pod zdravstvenim nadzorom 3.869 odoba, a nadzor je završen kod 62.282 osobe.

/Srpskainfo/

PODIJELI