Košarac: Ministarstvo bezbjednosti i Mektić glavni krivci za migrantsku krizu

0
409

Predsjedavajući Kluba poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara i ministar Dragan Mektić snose najveću krivicu za izbijanje opasne i rastuće migrantske krize u BiH.

“Ministar Mektić i njegovi najbliži saradnici u Ministarstvu bezbjednosti namjerno su u BiH pustili na hiljade migranata, s ciljem da, uoči opštih izbora, izazovu incidentne situacije u Republici Srpskoj i u dijelu Federacije BiH sa hrvatskom većinom”, upozorio je Košarac.

On je dodao da su Mektić i njegovi saradnici vjerovali da, uz pomoć međunarodnih humanitarnih organizacija koje djeluju u regiji i s kojima su imali dogovor, mogu da kontrolišu situaciju i da migrante usmjeravaju tamo gdje oni hoće.

“Sada, kada se situacija otela kontroli, Mektić obmanjuje javnost pokušavajući da krivicu podijeli sa kriminalcima koji prevoze migrante i pravosudnim institucijama koje, tobože, ne reaguju na njegove vapaje”, rekao je Košarac Srni.

On je ponovio svoje ranije tvrdnje da je riječ o kontrolisanom izazivanju migrantske krize u BiH.

“Još od prošle godine određene međunarodne organizacije rade na usmjeravanju migranata iz Grčke i Bugarske, preko Albanije, Crne Gore i Srbije, ka BiH. Te organizacije imaju za cilj da zadrže svoje kancelarije i ljude u svim zemljama regiona i da uzmu novac za pomoć migrantima. Mektić i njegovi saradnici imali su interes da rade s tim organizacijama”, naglasio je Košarac.

Upitan da otkrije o kojim je organizacijama riječ, Košarac je pomenuo Međunarodnu organizaciju za migracije (IOM), kojoj je, kako je rekao, otišao dio sredstava Evropske unije namijenjenih za pomoć BiH u rješavanju migrantske krize.

“U IOM-u je ranije radio jedan od najbližih Mektićevih saradnika u Ministarstvu bezbjednosti, koji je danas u tu organizaciju zaposlio svoju kćerku. Zato su aktivisti te i sličnih međunarodnih organizacija mogli nesmetano da stoje na granici BiH, gdje su sprečavali Graničnu policiju da djeluje, prihvatali migrante i učili ih kako da zloupotrebljavaju institut azila”, precizirao je Košarac.

Prema njegovim riječima, očigledno je da propala koalicija na vlasti u zajedničkim institucijama nije u stanju da kontroliše migrantsku krizu, koja je svakoga dana sve alarmantnija i opasnija.

“Građani ove zemlje treba da se pripreme za novi, još veći talas migranata, koji će uslijediti u julu, avgustu i septembru. Ovo je kriza koja će trajati i kojoj se ne nazire kraj, zahvaljujući nesposobnoj, inertnoj i interesnoj grupi ljudi koji vrše vlast u zajedničkim institucijama”, zaključio je Košarac.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here