Kosmajac na slobodi, država mu “pere” 200.000 evra

0
1989

U pet minuta do 12 Dragoslav Kosmajac (66) juče je izašao iz Okružnog zatvora u Beogradu, nakon što je njegov advokat uplatio kauciju od 200.000 evra.

S puštenom bradom i kosom, garderobom spakovanom u crnu kesu za đubre koju je držao u ruci, Kosmajac nije ni po čemu ličio na čovjeka čije se bogatstvo mjeri desetinama miliona evra i čije ime izaziva stahopoštovanje među najjačim narko-dilerima svijeta. Uz kratak pozdrav stražaru, Kosmajac je izašao iz zatvorskog dvorišta i ušao u „golf“ u kome su ga čekali sin Lazar i žena na mjestu suvozača. Iz Bačvanske ulice krenuli su ka naselju Šumice.

„Golf“ sa zatamljenim staklima kojim su došli po Kosmajca je isto vozilo kojim je njegov sin Lazar ljetos u Crnoj Gori napravio nekoliko saobraćajnih prekršaja, a zatim pobjegao policiji. Tek sutradan, on se pojavio u policiji a zatim je kažnjen sa deset dana zatvora.

Porodica je Kosmajca čekala i u utorak veče, kada se čekalo da na račun Narodne banke legne novac za kauciju, i da on bude pušten da se brani sa slobode.

– Kauciju je uplatio Kosmajčev advokat, koji i održava kontakt s porodicom. Čim su pare legle, donijeto je rješenje o njegovom puštanju – kažu u Višem sudu.

Kosmajac je uhapšen 9. septembra 2014. a protiv njega su pokrenuti postupci zbog poreske utaje, protivpravnog zauzimanja zemljišta, falsifikovanja isprave i prevare. Tri mjeseca pre toga, premijer Aleksandar Vučić je optužio Kosmajca da je najveći diler na Balkanu, a zatim je u MUP-u za rad na ovom slučaju oformljena radna grupa. Policija, međutim, nije uspjela da Kosmajca poveže sa drogom, ali je od njega oduzeto 14 zgrada i kuća, sportska hala, hotel…

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da je kaucija od 200.000 evra adekvatna krivičnim djelima za koje se Kosmajac tereti.

Ta suma je određena u dogovoru tužilaštva i njegovog advokata, i pod pretpostavkom da neće pobjeći. Međutim, ako postoji sumnja da je Kosmajac narko-diler, država ne bi smjela da pere njegov novac pod formom kaucije, jer kada mu taj novac bude vraćen, biće čist. Glavno pitanje je da li se tužilaštvo bavilo time odakle Kosmajcu 200.000 evra, da li je to novac koji su eventualno sakupili dileri – kaže Nikolić.

Jemstva za slobodu

Miroslav Mišković, vlasnik „Delte“, optužen za zloupotrebe u putarskim preduzećima od 16,95 milijardi dinara, platio je najveću kauciju od 12 miliona evra.

Dragan Đurić, vlasnik „Zekstre“, upisao je hipoteku od dva miliona evra kako bi se sa slobode branio od optužbi da je „Veterinarskom zavodu“ uzeo 207 miliona dinara.

Zvezdan Terzić je dao milion evra u nekretninama kao zalog za puštanje iz pritvora zbog zloupo-treba u prodaji igrača.

Zvonimir Nikezić, prvi čovek „Ces Mekona“, položio je milion evra jemstva, a optužen je da je u Azotari počinio zloupotrebe teške 3,5 milijardi dinara.

PODIJELI