Kosovo na samitu učestvuje sa fus notom

0
450
Predsjedništvo BiH na samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) nije pozvalo Kosovo, koje BiH ne priznaje kao državu, već će učestvovati kao nedefinisani subjekt sa fus notom, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

“Učešće Prištine, na koju je i otišao poziv, u ovom procesu riješeno je još 2014. godine uz saglasnost svih učesnica koje ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu, kao što su Srbija, Grčka, Rumunija, Moldavija i BiH. Prema tom rješenju, Kosovo se odriče svog subjektiviteta kao nezavisne države i prihvata da u Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi uđe kao nedefinisani subjekt Kosovo sa fus notom”, ističe se u saopštenju.

Iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH pojasnili su da su to rješenje prihvatile i sve druge učesnice procesa, te da to pravilo važi samo za ovaj forum.

“Dakle, niko nije pozvao nezavisnu državu Kosovo. Pozvano je Kosovo kao nedefinisan subjekt uz saglasnost svih država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, a među njima je i BiH, i poziv nije upućen liderima”, naglašavaju iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH povodom pisanja pojedinih medija iz Federacije BiH da je Dodik uputio “zvanični poziv predsjedniku Republike Kosovo Hašimu Tačiju da dođe na samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, a koji se održava u BiH”.

U saopštenju se ističe da poziv uputilo Predsjedništvo BiH, a ne srpski član Predsjedništva, koji ovaj poziv nikada ne bi uputio da nije riječ o ranije dogovornom formatu sastanka.

“BiH je od ranije predsjedavala ovim procesom u kojem je bilo i samoproglašeno Kosovo, ali to izgleda nikome nije zaokupljalo pažnju dok u Predsjedništvo nije došao Milorad Dodik”, naglašavaju iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

PODIJELI