Kovačević za ATV: Sve više mlađih dolazi sa teškim formama upale pluća

0
247

U posljednje vrijeme sve više mlađih dolazi sa teškim formama zapaljenja pluća nego što je to slučaj bio u prethodnim talasima, kazao je ovo gostujući u Temi dana ATV-a, Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane u UKC-u Republike Srpske.

“Špekulacije o omikron soju virusa korona, koje do sada imamo, su na nivou vrlo malih dokaza i potrebno je pustiti vremenu da prođe, kako bi se stvorila kritična masa oboljelih od ovog soja. Rano je da pričamo bilo šta o ovom soju”, izjavio je Peđa Kovačević te dodao:

“Broj bolesnika oboljelih od virusa korona je u diskretnom opadanju u odnosu na prethodne dane. Hospitaizovano je oko 210 bolesnika. Od tog broja, 30 se nalazi u Klinici intenzivne medicine za neriruške grane i zatjevaju respiratornu podršku. U zadnjih 10-tak dana primjetan je i pad broja bolesnika koji dolaze u nehiruške grane”, kaže načelnik Klinike za nehirurške grane.

Kako kaže, sve više mlađih ljudi, onih, nevakcinisanih dolazi sa teškim zapaljenjem pluća.

“U posljednje vrijeme sve više mlađih dolazi sa teškim formama zapaljenja pluća nego što je to slučaj bio u prethodnim talasima. Dosta pacijenata koja imaju upalu pluća, nisu vakcinisani”, dodaje Kovačević.

 

ATV

PODIJELI