Kraći koraci kod muškaraca ukazuju na impotenciju

0
307

​Naučnici vjeruju da muškarci koji hodaju kraćim koracima imaju za 40 posto veću vjerovatnoću da dobiju erektilnu disfunkciju, pošto su im karlični mišići slabiji.

Istraživači u Japanu su mjerili dužinu koraka muškaraca, kao i to koliko su podizali noge od tla tokom hodanja.

Muškarci sa kraćim koracima, prema rezultatima istraživanja, u većoj mjeri su se borili sa impotencijom.

Istraživači vjeruju da jačina mišića u karlici, igra važnu ulogu za erektilnu funkcionalnost.

“Vjerujemo da slabi karlični mišića mogu uzrokovati teškoće sa erekcoijom ali i kratke korake”, rekao je glavni autor studije, dr Šingo Hatakejama sa Univerziteta Hirosaki.

Studija u kojoj su analizirana 324 muškarca, objavljena je u Journal of Sexual Medicine, prenosi RTS.

Analizom se utvrđivala dužina dvokoraka u centimetrima.

Tako dobijena vrijednost, naučnicima je predstavila nivo ravnoteže, prilagodljivost mišića i snagu mišića u nogama kod muškaraca.

Muškarci sa malim koracima imali su prosječan rezultat od 153 centimetra, a oni sa velikim koracima prosječan rezultat od 166 centimetra. Centimetri su pretvoreni u indeks erektilne disfunkcije.

Rezultati od 25 do 22 pokazuju da nema erektilne disfunkcije, dok indeks u rasponu od pet do sedam označava ozbiljnu erektilnu disfunkciju, prenosi dailymail.co.uk.

Istraživači su muškarce podijelili u dvije grupe – one sa rezultatom manjim od 16 i one sa rezultatom većim od 16.

“Koračanje može biti u korelaciji sa snagom i libidom, a samim tim i sa testosteronom, koji je važan za seksualnu funkciju”, rekao je profesor Raj Persad, iz Udruženja urologa iz Bristola.

Erektilna disfunkcija ili impotencija je definisana kao nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije adekvatne za seksualno zadovoljstvo.

Često je uzrokovana stresom, umorom, anksioznošću ili čestim konzumiranjem alkohola i može se izliječiti.

Utvrđeno je da smanjena fizička aktivnost predstavlja faktor rizika za erektilnu disfunkciju, a studije su pokazale da oni koji vježbaju imaju manju vjerovatnoću da jednog dana imaju problema sa impotencijom.

(RTS, DAILYMAIL.CO.UK)

PODIJELI