Kralj ljubavne priče: Klepetana nema u gnijezdu kod Malene VIDEO

0
543
Klepetana nema u gnijezdu više od nedelju dana, a od tri jaja koja je snijela njegova Malena dva su se smrzla, a jedno je bilo mućak.

“Potomaka Malene i Klepetana više neće biti”, kaže Stjepan Vokić penzionisani školski domar koji se 17 godina brine o ove dvije rode.

Ljubavna priča o privrženosti i vjernosti dvije rode, Malene i Klepetana u Brodskom Varošu, gotovo sigurno je okončana. Klepetan je ovog proljeća poranio nedelju dana, bio sa Malenom, vodili su ljubav u gnijezdu, Malena je snijela tri jaja, idila je potrajala tri nedelje. A onda se sve preokrenulo.

“Zajedno su 17 godina. Lani je imao sa Malenom sedam jaja, ove godine nešto je ipak krenulo po zlu ili je starost posredi. Imali su samo tri. Dva jaja su se smrzla i njih dvoje su ih pokidali, a treće sam spasio, ali je bilo mućak. Znači nešto se nije dalo. U ovih 17 godina njihove ljubavi na svijet su donijeli i put juga Afrike ‘odveli’ čak 66 ptića, to je raritet kad su rode u pitanju i u svjetskim razmjerama”  kaže Vokić.

Poslije prvih nekoliko dana počeo je sve rjeđe da dolazi Malenoj i u dvorište, doleti na gnjezdo, ali odmah ode. Kao da je želio da pokaže da je svemu došao kraj. Njega nema u gnjezdu od 18. aprila i vjerujem da je otišao u prirodu da negdje skonča svoj ovozemaljski život. Kod ptica i još nekih životinja to je tako, gotovo nepisano pravilo. Tuga je velika, ali kao čovjeku koji je brinuo o ove dvije prelijepe, prepametne i brižne ptice drago mi je da je ovog proljeća doletio kući, tamo gdje je i počeo svoj život”, kaže Stjepan zadržavajući suze.

KURIR

PODIJELI