“KRALJU, TI SJEDI, NEMA RAZLOGA DA LEŽIŠ“ Kako se Šaban Šaulić našao usred najopasnije situacije na gastarbajterskoj svadbi

0
626

Danas nas je u 68. godini života napustio kralj narodne muzike Šaban Šaulić, a od njegovog života neodvojive su razne situacije i anegdote, među kojima i jedna izuzetna opasna.

Šaban Šaulić koji je danas izgubio život u saobraćajnoj nesreći pjevao je svoje najveće pjesme na jednoj gastarbajterskoj svadbi u Njemačkoj kada su napadači iznenada uletjeli u restoran, piše Blic.

– Nekolicina napadača upala je na svadbu i odmah su počeli da pucaju iz “heklera“. Ispalili su nekoliko metaka u sali. Zavladala je tišina. Bili smo potpuno šokirani – prepričavao je Šaban. On je objasnio i da je jedan od napadača tada povikao: “Svi dole. Vadite pare, satove i telefone.”

Njih četvoro je, prema pjevačevim riječima, kontrolisalo goste dok su ostali stajali ispred resotrana kako bi brže pobjegli. Napadači su okružili Šabana i njegove kolege, a potom su njemu rekli da može da ustane.

– Čovjek je stajao iza mene i rekao mi: “Kralju, ti sjedi! Ti nemaš razloga da ležiš, sjedi i uživaj, tebe poštujemo”. A ja sam pomislio: “Joj, ako sjednem, prvi ću dobiti metak u leđa”. Nisam im čak ni zahvalio, preplavio me je strah, ipak je to oružje – prepričavao je kasnije Šaban.

Kralj muzike ima neobičnu biografiju. On se nekoliko puta susretao sa opasnim sittuacijama. U Beču su pokušali da ga ubiju.

– Nekoliko puta sam proputovao planetu. Doživio sam i lijepe i ružne stvari. Svašta se dešava u ovom mom poslu… Najgore je bilo kada su me, prije 15 godina, u mračnom haustoru u Beču drogirani klinci izboli nožem i izudarali onim metalnim bokserom. Bilo je jezivo. Gledao sam smrti u oči. Tako izboden i krvav, popeo sam se, i danas se sjećam, uz 73 stepenika, pozvao prijateljicu koja se, na sreću, odmah javila i obavijestila hitnu pomoć. Dok su me šili u bolnici, rekli su da bih umro da sam stigao samo pola sata kasnije, jer bih iskrvavio. Nikada nisam saznao šta se zapravo desilo, priča se da me je tipovao neki kafedžija što nisam pjevao kod njega, nego kod njegovog konkurenta. Čuo sam da je platio 3.000 tadašnjih maraka da me prebiju i izbodu nožem. I danas se naježim kada me u kafani neki klinac tresne po ramenu i kaže mi: „Šabane, ajde da pjevaš.“ Pojedinci se ponašaju bahato, kao da mogu da te kupe za šaku dolara – ispričao je on.

Šaban je za života imao i začepljenje trbušne aorte i iako su se plašili da neće preživjeti, nije se dao.

(Blic)

PODIJELI