Kreativnost doktora heroja: Spasava živote uz pomoć auto dijelova i udica

0
291

Doktor Evan Atar Adaha (52) spasava živote na jako kreativan način i to na jednom od najopasnijih mjesta na svijetu, gradu Bunž u Južnom Sudanu. Nema ni anestetike ni rendgen, struja svaki čas nestaje, a pacijentima pomaže koristeći auto dijelove i ribarske udice.

Adaha ne pokušava da nalazi opravdanja. Svi imaju pravo na medicinsku njegu, pa makar ljekar morao da pravi konac za šavove ili skida dijelove sa kola kako napravio improvizovan sto za operaciju.

“Čak i kada nedostaju instrumenti operacija mora da se obavi. Zašivali smo čak i udicama”, objašnjava požrtvovani ljekar.

U najmlađoj državi na svijetu svi su naoružani do zuba, pa i oni koji dolaze u improvizovanu ambulantu, od običnih ljudi do članova raznih milicija, dok je u zadnjih pet godina ubijeno više od 100 humanitaraca. Bolnicu doktora Adaha, koja sada ima 120 kreveta, su jednom prilikom htjeli da unište naoružani mladići, ali je on uspio da smiri tenzije, pa je čak i vođa paravojne formacije koja je aktivna u toj oblasti naredio da se zdravstvena ustanova ne dira.

Svakodnevna opasnost i odvojenost od najmilijih nisu stali na put plemenite misije lokalnog junaka, čiji tim nedjeljno obavi 50 operacija. Svoju ženu i četvoro djece viđa tri puta godišnje.

“Pozvao sam porodicu da dođe i vidi gdje radim. Kada je supruga vidjela šta se dešava rekla je da je naš posao vrijedan žrtvovanja”, poručio je humanitarac koji već sedam godina spasava živote na najkreativnije načine u najgorim uslovima.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here