Krimi-romani omiljeno štivo iza rešetaka

0
350
Banjaluka – Onima koji mjesece, pa i godine provode iza rešetaka knjiga je često najbolji i jedini drug, a u kazneno-popravnim zavodima u Republici Srpskoj ističu da zatvorenici dane krate čitajući najčešće krimi-romane, a sve popularnija je i vjerska literatura.

S obzirom na to da je za fizičko i mentalno zdravlje zatvorenika i pritvorenika veoma važno organizovati smisleno korišćenje slobodnog vremena, u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Banjaluka navode da u tu svrhu, osim sportskih terena, nude i široku lepezu drugih aktivnosti koje se sprovode u sklopu kulturno-prosvjetnih i sportskih aktivnosti.

– Biblioteka broji oko 3.000 naslova, a većinu čine djela iz bivšeg socijalističkog sistema. Od svih sekcija u zatvoru, biblioteka je najposjećenija – istakli su za “Glas Srpske” u KPZ-u Banjaluka.

Dodaju da knjige mjesečno pozajmljuje između 45 i 50 zatvorenika.

– Zatvorenici čitaju knjige raznolikog žanra, od beletristike do stručne literature, prema vlastitom interesovanju. U posljednje vrijeme im je zanimljiva i vjerska literatura novijih izdanja i to avanturističkog žanra. Manji broj zatvorenika čita knjige iz oblasti psihologije – navode u banjalučkom KPZ-u i dodaju da na policama biblioteke imaju i stručnu literaturu, razne zakone, propise i akte.

Zatvorska biblioteka u Bijeljini raspolaže sa oko 800 naslova, a svake godine, navode u toj ustanovi, od Narodne biblioteke “Filip Višnjić” dobiju oko 100 novih djela.

– Zatvorenici najviše čitaju kriminalističke romane – istakao je direktor KPZ-a Bijeljina Milenko Gajić.

Direktor Kazneno-popravnog zavoda Doboj Branko Miletić navodi da zatvorska biblioteka raspolaže sa oko 1.200 naslova.

– Najveće interesovanje lica pokazuju za vjersku i beletrističku literaturu, a često čitaju i fikciju, te političke memoare – istakao je Miletić.

Biblioteka fočanskog zatvora raspolaže sa 3.666 naslova, a u prosjeku 135 zatvorenika mjesečno koristi usluge biblioteke.

Psiholog Aleksandar Milić ističe za “Glas Srpske” da je u programu rehabilitacije osuđenika neophodno primjenjivati niz metoda za njihov oporavak.

– U osnovi svega je da se oni oslobode opsesije i da ne razmišljaju o onome zbog čega su se našli iza rešetaka. Osim raznih sportskih aktivnosti i zanata kojima se bave u pritvoru, veoma dobra terapija je čitanje. Međutim, nije dobro ako osuđenici mahom posežu za kriminalnom tematikom, jer se čitajući ta djela identifikuju sa kriminalnim likovima – istakao je Milić

 

Promjene

Aleksandar Milić kaže da je preporučljivo da osuđenici u zatvorima čitaju literaturu iz oblasti psihologije, te da s njima treba raditi i razgovarati o pročitanim djelima.

– Treba da čitaju ono što im može pomoći da mijenjaju svoju ličnost i da kada izađu iz zatvora promijene navike i vrijednosti – istakao je Milić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here