Kriptovalute ulaze i u najvažniju sporednu stvar na svijetu

0
540

Sedam klubova engleske Premijer lige počelo je testiranje sistema kriptovaluta za koji očekuju da će ubrzo zamijeniti tradicionalni način plaćanja. Totenhem, Lester, Njukasl, Sautempton, Kardif, Brajton i Kristal Palas su otvorili “digitalne novčanike” na internet trgovinskoj platformi.

Bitcoin sistem će pomoći klubovima i u borbi protiv falsifikovanja i preprodavanja ulaznica i komercijalne robe.

Kriptovalute nemaju fizičku formu, postoje samo kao kompjuterski kod, a lansiranje su u cilju decentralizacije valuta.

Učesnici ovog testiranja očekuju da prelazak na bitcoin sistem omogući još transparentnije transfer tržište.

Kompanija koja je pokrenula ovo testiranje eToro platila je engleskim klubovima kako bi primale bitcoin i pokrenule interesovanje drugih u fudbalskoj industriji.

“Postigli smo sponzorske ugovore, ali umjesto tradicionalnog plaćanja funtama, platili smo im u bitcoinu. Na njima je da odluče kako će da ga iskoriste”, kažu u eToro.

Direktor Totenhema Fren Džons je rekla da je londonski klub učestvuje jer je posvećen tehnologiji i inovacijama, dok u Brajtonu očekuju da im pomogne da bolje razumiju pravi potencijal koji ova tehnologija nudi.

Posljednjih godina milioni investitora su kupovali bitcoine, usljed čega je njegova cijena značajno porasla, a finansijski stručnjaci smatraju da su kriptovalute praktičnije za trgovinu od tradicionalnih valuta.

(b92)

PODIJELI