Kristijanu Ronaldu prijeti zatvor?

0
950

U svijetu je odjeknula informacija da je Kristijano Ronaldo iskoristio poreski sistem u Irskoj kako bi prisvojio više novca od multinacionalnih kompanija sa kojima je sklapao ugovore.

Dokumenti koje je objavio “Futbol Liks” prenosi da je marketinška kompanija “Multisports i Imidž Menadžment (MIM) Limited” osnovana u Dablinu 2004. godine sklapala ugovore sa velikim brendovima sa kojima sarađuje fudbaler Real Madrida.

“El Konfidensijal” prenosi da su u pitanju ugovori sa “Najkijem”, “Unilverom”, “KFC”, “Konamijem” i “Tojota Tajlandom”, preko kojih je Portugalac inkasirao milione.

Navednu kompaniju je osnovao Endi Kvin, advokat rođen 1967. godine, i nema direktnu vezu za Portugalcem. Ipak, “MIM” je 2012. godine ugovorom preuzeo prava, odnosno – kompanija je “ovlašćena da radi i koristi prava na imidž, ime, izjave (pisane ili izrečene), potpis, biografske informacije, fotografije i video snimke koje se odnose na profesionalnog fudbalera Kristijano Ronaldo Dos Santos Aveiro”.

Porez u Irskoj je upola manji nego u Španiji – 12.5 odsto. Prema pisanju “El Konfedensijala”, španskim vlastima bi Ronaldo za sva primanja morao da izdvoji oko 43.5 procenata.

Irska nije jedna od zemalja koje pripadaju klubu “poreski raj”, ali kada je u pitanju kompanijsko poslovanje jeste.

Ukoliko se ispostavi da Ronaldo ima nekakav akcijski udeo u kompaniji “MIM”, i ako nije prijavljena njegova saradnja sa navedenom firmom od koje je prihodovao minimum 120.000 evra godišnje, morao bi krivično odgovara za utaju poreza.

Podsjećamo da su zbog sličnog načina vođenja privatnih biznisa osuđeni fudbaleri Barselone Lionel Mesi i Havijer Maskerano, a okrivljen je i Nejmar, a sudski postupak je u toku.

PODIJELI