KRIV ZA NAJKRVAVIJI RAT U ISTORIJI: Godišnjica dolaska na vlast nacističkog lidera Adolfa Hitlera

0
503

Nacistički lider Adolf Hitler, koji je pokrenuo najkrvaviji rat u istoriji svijeta, došao je na vlast na današnji dan 1933. godine.

Predsjednik Njemačke feldmaršal Paul fon Hindenburg imenovao je Adolfa Hitlera za kancelara.

U Hitlerovoj vladi bila su još samo dvojica nacista, ali je on brzo uklonio neistomišljenike i prigrabio apsolutnu vlast. Time je otvorio put nacističkoj diktaturi i masovnim zločinima u Drugom svjetskom ratu, koji je započeo 1. septembra 1939. napadom na Poljsku.

U literaturi se obično navodi ukupan broj od oko 60 miliona direktnih žrtava, što je bilo više od 2,5 odsto tadašnje svjetske populacije.

Nacisti su izvršili Holokaust nad Jevrejima, ubivši više miliona pripadnika jevrejskog naroda, od kojih je veliki dio ubijen u koncentracionim logorima i gasnim komorama. Nacisti predvođeni Hitlerom imali su plan da unište Slovene i napravili su genocid tokom napada na tadašnji SSSR.

Hitler je razorio prvu Jugoslaviju, a genocid je, uz pomoć hrvatskih nacista ustaša, počinjen nad Srbima, Jevrejima i Romima. Pod njemačkom okupacijom bili su i Poljaci, Česi, Slovaci, Bugari…

Nakon što je 1945. godine postalo jasno da gubi rat Hitler je u svom berlinskom bunkeru, prema najčešćoj verziji, ubio se sa svojom suprugom Evom Braun, a njihova tijela su spaljena. Međutim, njihovi posmrtni ostaci nikada nisu neporecivo identifikovani.

/Srna/

PODIJELI