Kroz Beograd »za dž«

0
1376

Kroz Beograd »za dž«

 

Teška ekonomska situacija u zemlji i nizak standard građana mahom su izgovori da se ne izađe iz kuće, ali je srpska prestonica prepuna događaja kojima je moguće prisustvovati bez ijednog potrošenog dinara.

Šetnja kroz Knez Mihailovu ulicu može da se obogati odlaskom do Kulturnog centra Beograda – stecišta kulturnih dešavanja prestonice, pa je tamo, pored obaveznih izložbi, moguće prisustvovati promocijama knjiga, tribinama pjesničkim ili muzičkim večerima kako za mlade, tako i za starije.

Ispred te kulturne ustanove može se odmoriti na klupicama pored žardinjera sa cvijećem uz zvuk fontana i izložbe na otvorenom, kao i ulične zabavljače.

U Knez Mihailovoj ulici nalazi se više kulturnih mjesta koja svjedoče o umjetničkim tokovima savremene scene. Galerija ULUS-a predstavlja umjetnike svih generacija tog udruženja, dok je Singidunum stecište “primenjaša” te je tamo moguće vidjeti maske, skulpture, slike, nakit, rukavice, šalove, ukrase, keramiku…

Iako naziv Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) zvuči strogo, u galeriji te institucije ljubitelji umjetnosti do 20. juna mogu da vide presjek rada savremenog slovenačkog i evropskog umjetnika Jožeta Ciuhe koji pažnju zaokupira mozaicima velikog formata i akrilikom na pleksiglasu.

Biblioteka grada Beograda je mjesto za ljubitelje knjige koji kroz redovne promocije mogu više da se informišu kako o autorima, tako i o djelima domaće i strane scene. Gosti na promocijama su uglavnom poznati književni kritičari, pisci, filozofi…

Ljubitelji crkvene umjetnosti svoje znanje mogu proširiti i zadovoljiti svoju radoznalost u crkvama Svetog Marka, Sabornoj, Vaznesenjskoj… koje krase bogati životopisi, a čiji se ulaz ne naplaćuje.

Takođe, u najvećem hramu na Balkanu, Hramu Svetog Save, vrata su za sve otvorena, pa iako nije u potpunosti završen pruža uvid u izuzetno crkveno graditeljstvo.

Zainteresovani da zavire u unutrašnjost velelepnog zdanja arhitekata Jovana Ilkića i Nikole Krasnova, Dom Narodne skupštine, uz prethodnu najavu biće sprovedeni kroz ovaj biser naše arhitekture.

U poslednjih nekoliko godina mjesta kao što su Studentski kulturni centar, Ustanove kulture Parobrod, Vuk Karadžić, Palilula ponovo su oživjele svoje programe, pa je u njima moguće pronaći za svakoga ponešto. Koncerti, stripovi, mladi, stariji umjetnici, klasična muzika ili ples, performans, video rad ili klasična izložba, sve je to dio programa tih kulturnih ustanova.

Dom omladine Beograda, takođe, obiluje svim segmentima kulturnih događaja od pozorišta, bioskopa, pa sve do debata, tribina i radionica, za koje nije potrebno otvarati novčanik.

Kulturni centar Grad je popularno mjesto u kojem je moguće posjetiti različita dešavanja, pa pored tekuće izložbe Bojane Knežević, u iščekivanju predstojećeg BELDOCS festivala, organizovane su besplatne projekcije prošlogodišnjih filmova do 7. maja.

Svi oni koji vole da znaju šta je popularno u dizajnu nakita, garderobe, različitih ukrasa, mogu posjetiti majsku Modu za ponijeti ili izložbu na kojoj su zastupljeni novi trendovi dizajna cipela, “These shoes are made for walking vol.3”.

U blizini KC Grada, nalazi se Mikser haus u kojem je svaki dan organizovano mnoštvo kreativnih programa u vidu okruglih stolova, tribina, izložbi iz najrazličitijih oblasti, koncerata i uglavnom su besplatni./R.P./

PODIJELI