Krsmanović: Dodik će odustati od kandidature za Predsjedništvo BiH

0
275

Potpredsjednik NDP-a Zdravko Krsmanović smatra da će aktuelni predsjednik RS Milorad Dodik odustati od svoje kandidature za člana Predsjedništva BiH na predstojećim opštim izborima.

Krsmanović to pojašnjava, kako kaže, uslovljavanjem do kojeg će doći prevashodno od zvaničnog Beograda i da će se tu pokazivati iskrena želja Srbije da poštuje BiH kao državu, da hoće da bude punopravni član EU i da ide ka rješavanju kosovskog pitanja prema onome što je potpisala Briselskim dogovorom.

– Dakle, vjerujem da će Srbija sugerisati Dodiku da je neprimjereno da bude član Predsjedništva BiH, države koju ne priznaje. Mislim da je to scenario koji će se desiti. U tom slučaju, Dodik će poslušati to što dolazi iz Beograda, jer će uticaj Beograda na oktobarske izbore u RS biti presudan- rekao je Krsmanović za Vijesti.ba.

On je otkrio da je bio pristalica da aktuelni član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić bude kandidat Saveza za promjene za predsjednika RS, a ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović za člana Predsjedništva BiH.

– Cijenim da su to dva najjača kandidata koje je Savez za promjene mogao da ponudi. Smatram da je Vukota Govedarica u ovom momentu još mladi predsjednik političke partije i da u Banjaluci ne može pobijediti neko ko nije iz ovog grada. To su sve kvalitetni kadrovi, ali poznajem mentalitet i mislim da je za predsjednika RS trebalo kandidovati čovjeka iz Banjaluke, jer je tamo većina biračkog tijela – istakao je Krsmanović.

Mišljenja je da će se u BiH dešavati mnoge stvari do predaje liste za pojedinačne kandidate i nije siguran da je izvjesno da će se u oktobru desiti duel između Ivanića i Dodika.

– Potpuno mi nerealno djeluje da se neko kandiduje za predsjednika države koju negira. Mislim da na tome sigurno neće ostati. Kandidature koje su u ovom momentu izbačene, izbačene su rano i mislim da će doći do promjene ljudi koji će biti kandidati na pojedinačnim funkcijama – kaže Krsmanović.

On u tom kontekstu ocjenjuje da će se mnogo zanimljivih stvari dešavati tek u periodu april-maj.

– BiH prevashodno, a preko nje i kompletan Zapadni Balkan, ulazi u fazu pojačanog međunarodnog interesovanja, u prvom redu SAD i Velike Britanije. Smatram da ne treba žuriti sa proglašavanjem oktobarskog duela Mladen Ivanić – Milorad Dodik ili Željka Cvijanović – Vukota Govedarica, jer mislim da će biti još političkih događanja koja će promijeniti pojedinačne kandidate do izbora – ocjenjuje Krsmanović.

(Vijesti.ba)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here