Krv daruje 400 pripadnika MUP-a Srpske

0
389

Oko 400 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova učestvuje u trodnevnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi koja se organizuje u deset organizacionih jedinica Zavoda za transfuzijsku medicinu u Republici Srpskoj.

Grupu pripadnika MUP-a koji danas daruju krv u Zavodu za transfuzijsku medicinu u Banjaluci obišli su ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i direktor Policije Siniša Kostrešević.

Lukač je istakao da se pripadnici MUP-a drugi put ove godine odazivaju pozivu Zavoda za transfuziju i organizuju dobrovoljno davanje krvi.

– Kao i prvi put, akciji se odazvalo 400 pripadnika MUP-a koji su time pokazali da su uvijek spremni priskočiti u pomoć i dati krv za sve ugrožene pacijente – rekao je Lukač novinarima.

Lukač je dodao da policija i na ovaj način pokazuju humanost i spremnost da pomogne bilo kojim kritičnim situacijama, pa i na ovakav način, dajući najdragocjeniju tečnost za spasavnje života.

Direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu Gordana Guzijan istakla je da su zalihe krvi svake godine u ovom periodu smanjene zbog sezone godišnjih odmora.

– S druge strane, znamo da je u ovom periodu povećan broj saobraćajnih nesreća i povećane su potrebe za komponentama krvi. Tako da se već tradicionalno, u ovom periodu, pripadnici MUP-a odazivaju našem pozivu. Akcija je specifična jer se organizuje u svih deset gradova gdje postoje naše organizacione jedinice i krv će se usmjeravati tamo gdje bude najpotrebnija – rekla je Guzijan.

Ona je pomenula da su ovih dana organizovane i brojne akcije sa Crvenim krstom Republike Srpske, Zavodom za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, kao i sa Crvenim krstom opštine Prnjavor.

– Nadamo se da ćemo uz ovu akciju, na koju se odazvao veliki broj pripadnika MUP-a, uspjeti da prebrodimo i ovaj krizni period – dodala je Guzijan.

/SRNA/

PODIJELI