Kućna gimnastika za bolje raspoloženje

0
596

Vježbanje i jačanje tijela ne doprinosi samo očuvanju dobre forme, već i boljem raspoloženju i mentalnoj stabilnosti.

U danima kada smo prinuđeni da ostanemo kod kuće važno je da se vrijeme provodi što kreativnije. Jedan od načina je i fizička aktivnost, jer vježbanje i jačanje tijela ne doprinose samo očuvanju dobre forme, već i boljem raspoloženju i mentalnoj stabilnosti.

Ukoliko ste od onih ljudi koji se ne bave ili se nikad nisu bavili fizičkom aktivnošću, stručnjaci poručuju da vježbanje nikako nije mučenje, maltretiranje, znoj i strašan napor, već iskonska potreba tijela za kretanjem. Osim toga, kako tvrde, jednom kada se osjete prednosti utreniranosti i kada se osjećate fit, postaje se “zavisan” od redovnog rekreiranja.

Uz dobru fizičku formu i mentalnu stabilnost vježbanje donosi i ublažavanje bola, lakše se pješači uzbrdo, uz stepenice i nijedna razdaljina nije nepremostiva.

Spisak dobrobiti fizičke aktivnosti je podugačak. Među tim stavkama se nalazi i to da vježbanje jača imunitet i produžava život za tačno onoliko vremena koliko se vježbalo.

Ipak, mnogi smatraju da je najvažnije to što rekreacija doprinosi tome da se čovjek što bolje osjeća u svojoj koži. Koje vježbe su najbolje za početak novog rekreativnog života, preporučuje Predrag Radnić, strukovni fizioterapeut Vojnomedicinske akademije.

Ritam

Od predloženih vježbi svaku ponovite po pet puta, najmanje tri puta u toku dana.

U visini ramena

Ispravite leđa u stojećem položaju i široko raširite ruke u visini ramena. Dišite ravnomjerno i opušteno i pokušajte da osjetite svaki mišić svoga tijela.

Polučučanj

Pridržavajući se za naslon stolice blago savijajte noge u koljenima. Uz ovu vježbe šetajte po svom stanu kad god ste u prilici.

Krugovi

U stojećem položaju opisujte rukama krugove iz ramena, prvo unaprijed, a zatim unazad. Trudite se da se ne klatite prsti-peta, već da se tokom opisivanja krugova stabilno oslanjate na cijelu dužinu tabana.

Podizanje na prste

Pridržavajući se za naslon stolice podižite se na prste. Ovo možete da radite dok gledate televiziju ili slušate muziku.

Ruke iznad glave

Ispravite leđa u stojećem položaju i podignite ruke visoko iznad glave. Stomak bi trebalo da bude uvučen, a mišići karlice zategnuti. Dišite ravnomjerno i opušteno.

(Novosti.rs)

PODIJELI