Kućni ljubimci i domaće životinje nisu izvor zaraze Covid-19

0
708

Trenutno nema dokaza da se kućni ljubimci ili druge domaće životinje mogu zaraziti koronavirusom COVID-19 niti postoje dokazi da kućni ljubimci ili druge domaće životinje mogu biti izvor zaraze ljudi, potvrdila je za Fenu veterinarka Sanja Mutapčić.

Bez obzira na neizvjesnost u vezi s porijekla virusa COVID-19, Mutapčić upozorava da je potrebno, kao i inače, redovno primjenjivati opšte higijenske mjere, što uključuje redovno pranje ruku sapunom i pitkom vodom nakon kontakta s životinjama i životinjskim proizvodima, kao i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa ili usta te izbjegavanje kontakta s bolesnim životinjama.

Mutapčić naglašava da Svjetska veterinarska zajednica preporučuje osobama koje su pozitivne na COVID-19 da ograniče druženje sa svojim ljubimcima te da nose masku za lice i da redovno peru ruke.

Istakla je da korona virusi pripadaju porodici Coronavidae, da pseći kronavirus uzrokuje dijareju, a mačji infektivni peritonitis te da nijedan od njih nije povezan s trenutnom pandemijom.

– Trenutno smo mi veća prijetnja za kućne ljubimce, nego oni za nas – poručila je Mutapčić.

Takođe je naglasila da se iste preporuke odnose i na domaće životinje te je istakla da građani trebaju izbjegavati stočne pijace.

/Fena/Srpskainfo/

PODIJELI