Kupine – voće za borbu protiv debljine, raka, dijabetesa…

0
456
Za kupine je poznato da obiluju ljekovitim antioksidansima, ali i da su dobar saveznik u borbi s viškom kilograma. Kupine se ubrajaju u superhranu prvenstveno zbog vrlo ljekovitih antioksidansa kao što su antocijani, vitamin C, vitamin E, elaginska kiselina i njoj slične, kažu stručnjaci.

Antioksidansi učestvuju u procesu sprečavanja štetnog djelovanja slobodnih radikala i na taj način pomažu u zaštiti oboljenja od raka, štite kardiovaskularni sistem, usporavaju starenje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog djelovanja sunca na kožu, kod usporavanja bolesti koje karakterišu kognitivni poremećaji, kao što je Alchajmerova bolest.

Elaginska kiselina, jedan od antioksidansa iz kupina, otporna je na visoke temperature pa ostaje prisutna u marmeladama ili drugim poslasticama od kupina, zadržavajući svoje ljekovito svojstvo.

Poželjno je konzumirati ih zajedno s nekim drugim bobičastim voćem jer se tako iskorištavaju hranljivi sastojci. Ako se jedu redovno, kupine pomažu u zaštiti od upale respiratornog sistema i tromboze.

Takođe, istraživanje koje je provedeno na Univerzitetu Pitsburg pokazalo je da kupine prirodno sadrže materije koje razaraju ćelije leukemije. Velika prednost kupina je takođe visok sadržaj dijetalnih vlakana koja doprinose smanjenju rizika od pojave dijabetesa, divertikuloze i stvaraju osjećaj sitosti, što pomaže u regulisanju tjelesne težine pa se preporučuju ljudima koji su na dijeti i žele da skinu višak kilograma.

Kupine prirodno sadrže salicilnu kiselinu koja je aktivan sastojak aspirina i koristi se za ublažavanje bolova, snižava temperaturu i djeluje protivupalno. Ovo voće takođe štiti vid i jača imunološki sistem.

Listovi kupine imaju antiseptička i protivgljivična svojstva i sastojke koji jačaju organizam. Mirisni čaj od listova kupina preporučuje se i u slučajevima gripe, prehlade i kašlja. Čaj od listova kupine koristi se za ispiranje upaljenog grla, za liječenje čireva u ustima i upale usne duplje i desni.

PODIJELI