Kurc: Nema azila u planiranim prihvatnim centrima

0
639

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjasnio se danas protiv mogućnosti da u planiranim prihvatnim centrima van Unije azilanti mogu da podnesu zahtjeve za dobijanje azila.

To bi, kako je objasnio austrijskom državnom radiju Oe1, stvorilo efekat privlačenja, pa smatra da je pametnije da se izbjeglice primaju direktno iz kriznih regiona, umjesto da se stvara podsticaj da krenu na opasan put preko mora.

On je odbacio tvrdnje da se u unutrašnjo-političkoj debati stavio na stranu CSU protv njemačke kancelarke Angele Merkel.

Dodao je da je legitimno da ima kontakte sa sestrinskom strankom.

Kurc je objasnio da diskusija u Njemačkoj nema mnogo veze sa ishodom Samita EU, već prije svega sa navodnim blateralnim sporazumima koje je Njemačka zaključila na tom skupu.

Pojedini tih bilateralnih sporazuma neće voditi ka smanjenju broja migranata.

Kurc je istovremeno izrazio zadovoljstvo rezultatima Samita EU, istakavši da je po prvi put došlo do ”preokreta u glavama”.

“Godine uljepšavanja i poziva na izdrživljost su prošle”, uvjeren je on ističući da je shvaćeno da je neophodno drugačije rješenje od raspodjele izbjeglica, rješenje koje bi ojačalo Fronteks i predvidelo oštrije djelovanje protiv nevladinih organizacija koje ne poštuju zakone.

(Tanjug)

PODIJELI