Kusturica uručio nagradu Paolu Virciju

0
542
Film Paola Vircija “Ljudski kapital“ prikazan je danas na Kustendorfu u selekciji “Retrospektiva velikana”, a nakon projekcije osnivač festivala Emir Kusturica uručio je italijanskom reditelju Nagradu za budući film.

Pored toga što je počasni gost i dobitnik nagrade, Virci je i član žirija.

– Kada smo prije 13 godina počeli s Kustendorfom, ljudi su se smijali ovoj nagradi. Međutim, svako ko je primio ovu nagradu nastavio je čak i bolje nego prije nje. Zašto? Zato što, kao u farbanju velike mačke iz crne u bijelo, pristupate budućnosti sa mišlju o sreći. Tako će sreća i doći – poručio je Kusturica.

Vircija je, kako kaže, upoznao u Veneciji, kada mu je pokazao skice njegovog profila iz anfasa.

– Bio sam počastvovan kada mi je rekao da su oni kao studenti gledali moje filmove i učili na njima. Sada, kada više ni ja ni ti nismo studenti, želim da ti uručim ovu nagradu – rekao je Kusturica.

Primajući priznanje, Virci je istakao da mu je veoma značajno što ono dolazi baš od Kusturice.

– Godine 1985. preko mora je stigla priča da postoji neki mlad režiser, stariji samo nekoliko godina od mene, koji pravi nevjerovatne filmove. Gledajući prva njegova ostvarenja, kao ”Otac na službenom putu”, otkrili smo svijet veoma sličan našem, uz kombinaciju tragedije i komedije – izjavio je Virci.

Dodao je da su se u Kusturičinim filmovima uvijek miješale “slatkost i gordost, nevjerovatna energija, divlja”.

– Nevjerovatno popunjavanje kadrova ljudima i životinjama… Guskama, patkama, majmunima, mačkama, magarcima… Veoma dobrim glumcima. Osjećali smo se izuzetno inspirisanima. Otkrili smo da postoji čovjek koji je bog, a mlad je poput nas – otkrio je slavni Italijan.

Takve filmove, kakvi su bili Kusturičini, tvrdi, nisu vidjeli – pogotovo ne iz tadašnje Jugoslavije, jer su mislili da su svi filmovi iz nje “mračni i ozbiljni”.

– I onda dođe ovakav vid ludila koji nam pruža sreću, zadovoljstvo… I danas, doći ovdje da primim nagradu, jeste kao da sam u filmu, snu i veoma sam počastvovan – zaključio je Paolo Virci.

PODIJELI