Kusturici uručeno priznanje iz Južne Afrike

0
257

Proslavljenom režiseru Emiru Kusturici na Mećavniku je uručena nagrada “Mkiva”, južnoafričke humanitarne fondacije, a koju su ranije dobili Nelson Mendela, Fidel Kastro, Ugo Čavez, Ulof Palme, Salim Ahmed Salim.

Priznanje je Kusturici sinoć, tokom svečane ceremonije zatvaranja 12. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”, uručio predstavnik “Mkiva” fondacije Zolani Mkiva, koji je samo zbog toga došao u Drvengrad.

Kusturica je primajući nagradu zahvalio predstavniku fondacije “Mkiva”.

“Hvala, dragi Mkiva. Mislim da bi naša budućnost mogla da se nazove kao kraj filma Kazablanka: `Ovo je početak prelijepog prijateljstva`”, dodao je Kusturica.

Zolani Mkiva rekao je da nagradu dodjeljuje geniju, umjetniku i od sada šampionu ljudskosti Emiru Kusturici.

Mkiva, koji je pjesnik, plemić, aktivista i producent, istakao je da mu je privilegija što se obraća okupljenima ovom prilikom i prenio im pozdrave iz Afrike, koju još nazivaju “majka”.

“Narod Afrike se već četiri decenije identifikuje sa radom poznatog umjetnika, a kroz sve ono što radi i što isijava iz njegovog rada. Dotakao je milione ljudi širom svijeta svojom poetikom. U Africi ga smatramo svojim. Za nas je on simbol smirenosti, slobode i sopstvenosti”, rekao je Mkiva.

“Mkiva” nagrada dodjeljuje se od 1999. godine i prvi dobitnik bio je Nelson Mendela.

Mkiva je ranije u obrazloženju ove nagrade naveo da Emir Kusturica nikada nije nastupao u Africi, ali da zahvaljujući medijima, njegovo stvaralaštvo prelazi granice i njegovo djelo nalazi odjeka u mnogim zajednicama svijeta. “Zato smo odlučili da dođemo na `Kustendorf`, koji je ovaploćenje njegovog stvaralaštva da bi mu uručili priznanje na mjestu koje simboliše njegova dostignuća”, dodao je Mkiva.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here