Kusturici uručeno priznanje iz Južne Afrike

0
374

Proslavljenom režiseru Emiru Kusturici na Mećavniku je uručena nagrada “Mkiva”, južnoafričke humanitarne fondacije, a koju su ranije dobili Nelson Mendela, Fidel Kastro, Ugo Čavez, Ulof Palme, Salim Ahmed Salim.

Priznanje je Kusturici sinoć, tokom svečane ceremonije zatvaranja 12. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”, uručio predstavnik “Mkiva” fondacije Zolani Mkiva, koji je samo zbog toga došao u Drvengrad.

Kusturica je primajući nagradu zahvalio predstavniku fondacije “Mkiva”.

“Hvala, dragi Mkiva. Mislim da bi naša budućnost mogla da se nazove kao kraj filma Kazablanka: `Ovo je početak prelijepog prijateljstva`”, dodao je Kusturica.

Zolani Mkiva rekao je da nagradu dodjeljuje geniju, umjetniku i od sada šampionu ljudskosti Emiru Kusturici.

Mkiva, koji je pjesnik, plemić, aktivista i producent, istakao je da mu je privilegija što se obraća okupljenima ovom prilikom i prenio im pozdrave iz Afrike, koju još nazivaju “majka”.

“Narod Afrike se već četiri decenije identifikuje sa radom poznatog umjetnika, a kroz sve ono što radi i što isijava iz njegovog rada. Dotakao je milione ljudi širom svijeta svojom poetikom. U Africi ga smatramo svojim. Za nas je on simbol smirenosti, slobode i sopstvenosti”, rekao je Mkiva.

“Mkiva” nagrada dodjeljuje se od 1999. godine i prvi dobitnik bio je Nelson Mendela.

Mkiva je ranije u obrazloženju ove nagrade naveo da Emir Kusturica nikada nije nastupao u Africi, ali da zahvaljujući medijima, njegovo stvaralaštvo prelazi granice i njegovo djelo nalazi odjeka u mnogim zajednicama svijeta. “Zato smo odlučili da dođemo na `Kustendorf`, koji je ovaploćenje njegovog stvaralaštva da bi mu uručili priznanje na mjestu koje simboliše njegova dostignuća”, dodao je Mkiva.

(Srna)

PODIJELI