Lavanda, odlična za miran san i protiv opekotina, a rastjeruje komarce

0
227

Bez lavande nema narodne medicine na ovim podnebljima. Kod zdravstvenih problema od glavobolje do upale jetre ova biljka može da pomogne.

Prapostojbina lavande je Persija, odnosno današnji Iran gdje i danas postoje ogromne plantaže ove biljke.

„Lavandu prvenstveno vezujemo za južnu Francusku, tj. Provansu i za divna ljubičasta polja. Takvih polja od skoro ima i u Srbiji. Poslednjih godina, lavanda se veoma uspešno gaji na Suvoj planini, na Rtnju, Fruškoj gori“, kaže Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar.

Ova mediteranska biljka uspjeva i u predjelima koji nisu blizu mora, odgovaraju joj prostori sa dosta sunca i zbog toga se može gajiti i na dobro osunčanim terasama, ali joj ne treba mnogo vode.

„Vrlo je otporna bez obzira na to što deluje nežno, može da podnese temperaturu do minus 20 stepeni“, naglasio je Antonijević.

Prema njegovim riječima, lavanda koja se gaji kod nas ima veliku količinu etarskog ulja, a upravo to ulje je najvažniji dio biljke jer je ljekovito i daje divni miris.

Lavanda se poslednjih godina gaji i kod nas

Postoje dvije vrste lavande – Lavandula angustifolia koja je ljekovita i lavandin, druga vrsta lavande koja se najviše gaji na Hvaru, a smatra se manje ljekovitom.

 

„Obe vrste lavande mogu da se koriste u ishrani. Osim toga što od nje može da se dobije ulje, lavanda može da se koristi kao čaj“, objašnjava gost Jutarnjeg programa RTS-a i ističe da je u pitanju napitak koji je odličan kod glavobolje, blagotvorno djeluje na organe za varenje, jetru i žučnu kesu, smanjuje grčeve.

Kod osoba koje čaj od ove biljke uzimaju protiv nesanice ne moraju da se plaše da će to kod njih izazvati zavisnost. Takođe, može da pomogne i ako se nekoliko kapi etarskog ulja nakapa na jastuk koji je zatim okrene.

Spasonosna kod opekotina

Ova biljka, ipak, najopznatija je po svom dejstvu na kožu.

„Čitava jedna disciplina – aromaterapija, nastala je zahvaljujući nezgodi u laboratoriji. Jedan francuski hemičar Rene Motis Gatfos opekao se i instinktivno gurnuo ruku u posudu sa uljem lavande i video da je ta opekotina mnogo brže zarasla“, ispričao je Antonijević.

Melem od maslinovog ulja, pčelinjeg voska i etarskog ulja lavande važan je dio kućne apoteke jer je odličan prirodni, biljni lijek protiv opekotina, posjekotina, manjih rana.

Etarska ulja ne koriste se u nerazblaženom obliku, ne nanose se u nerazblaženom obliku direktno na kožu. Postoje dva izuzetka i lavanda, to jest njeno etarsko ulje jedan je od njih.

Kod liječenja akni fantastični rezultati postižu se upotrebom mješavine etarskih ulja lavande i čajnog drveta.

Komarci bježe od jakog mirisa ove biljke zbog čega se savjetuje da se drži na prozoru ili terasi saksija sa njom.

/RTS/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here