Lavrov: Nadamo se da Tramp ne planira napad na Teheran

0
740

Moskva se nada da odluka predsjednika SAD Donalda Trampa o istupanju iz sporazuma o nuklearnom programu Irana nije povezana sa planovima Vašingtona da napadne Teheran ili da promijeni vlast u toj zemlji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je tokom intervjua za argentinske novine “Klarin” rekao da je teško prosuditi kako će se događaji razvijati.

“Želim da se nadam da povlačenje SAD iz sporazuma nije povezano sa planovima da se napadne Iran ili da se promijeni vlast u Teheranu”, izjavio je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je napomenuo da je Rusija otvorena za saradnju u vezi sa sporazumom pod nazivom Zajednički sveobuhvatni plan rada (JCPOA) i da želi takav razvoj događaja koji će da koristi i Rusiji i Iranu, prenio je “Sputnjik”.

Lavrov je izrazio nadu da će JCPOA biti održan, uprkos povlačenju SAD iz sporazuma.

Ruski ministar je naglasio da je sada neophodno stvoriti mehanizam zajedničkih bezbjednosnih garancija kako bi se riješila situacija sa Sjevernom Korejom i da je to moguće isključivo naporima svih država u regionu.

Predsjednik SAD Donald Tramp saopštio je 8. maja da se Vašington povlači iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i dodao da će Iranu ponovo biti uvedene sankcije. Odluku nisu podržale ostale zemlje koje su sa Iranom 2015. godine potpisale sporazum.

(Srna)

PODIJELI