Lazić: Traga se za posmrtnim ostacima 1.662 Srba

0
428
Zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca Veljko Lazić izjavio je danas u Sarajevu da se još traga za posmrtnim ostacima 1.662 Srba nestalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu na području BiH.

Lazić, koji je prisustvovao obilježavanju 27 godina od ubistva pripadnika rezervnog sastava ЈNA, 22. aprila 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu, izjavio je novinarima da je po završetku rata bilo 5.480 nestalih lica srpske nacionalnosti, od kojih je 3.800 pronađeno.

Prema njegovim riječima, problem u traženju nestalih i identifikovanju tijela srpske nacionalnosti nastao je 1. januara 2008. godine formiranjem Instituta za nestala lica BiH.

On ukazuje da u spomen-kosturnicama u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Nevesinju na identifikaciju čeka 657 tijela.

– Potrebno je ukinuti Institut i sve vratiti na entitetski nivo. Institut je više novca potrošio na čuvanje posmrtnih ostataka nego na ekshumacije – pet miliona KM na čuvanje, a dva miliona KM na ekshumacije – navodi Lazić.

Prema njegovim riječima, Republička organizacija čeka da bude formiran novi saziv Savjeta ministara kako bi mogla da sa novim predsjedavajućim vidi kako da bude riješen porblem zastoja u traženju i identifikaciji srpskih žrtava.

– Ukoliko bi se ovim tempom nastavilo sa traženjem nestalih, nećemo to uraditu u narednih 50-60 godina. Danas se već susrećemo sa situacijom da i kada se pronađe i identifikuje neko tijelo nema ko da ga preuzme – naveo je Lazić.

PODIJELI