Lažni azilanti iz BiH ponovo u Njemačkoj

0
2059

ef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić kazao je da je u ovoj godini opet zabilježen povećan broj lažnih azilanata, posebno u Njemačkoj.

“Očekujemo posljednji izvještaj Frontexa koji će u januaru biti dostavaljen BiH. Međutim, ono što znamo jeste da je u ovoj godini opet zabilježen povećan broj lažnih azilanata, posebno u Njemačkoj na koju otpada 95 posto svih lažnih azilanata iz BiH, a u svim ostalim zemljama EU je svega pet posto”, kazao je Dautbašić.

Po njegovim riječima, razlog je bio prilično liberalan azilantski sistem u Njemačkoj koji je promijenjen u drugoj polovini ove godine.

“Prvi uticaj tih izmjena očekujemo upravo s novom godinom. Smatramo da će se značajno smanjiti taj broj lažnih azilanata iz BiH koji je ove godine prešao četiri hiljade”, kazao je Dautbašić.

Sigurno, ističe on, da to nije dobro. Međutim, dodaje, dobro je naglasiti da se smanjio broj lažnih azilanata u totalu iz zemalja zapadnog Balkana, iako se bilježi malo veći rast državljana Albanije.

“U ovom momentu bezvizni režim nije ugrožen i na nama je da zajedno, regonalnom saradnjom i bilateralnim kontaktima sa zemljama članicama smanjimo što je više moguće broj lažnih azilanata. Otprilike 4.500 je lažnih azilanata iz BiH. Najviše otpada na Njemačku, 95 posto, potom Švedska, a onda ostale zemlje, zanemarljivo male cifre”, kazao je Dautbašić za Fenu. agencija

PODIJELI