Legalizacija marihuane na Balkanu do 2017. godine?

0
1767

Zamislite biljku koja može da posluži kao hrana, pomoć u nekim stanjima organizma, gorivo, građevinski i odjevni materijal, stočna hrana, za razne industrijske proizvode, a za njeno uzgajanje nije potrebno botaničarsko iskustvo.

Kanađanin Rik Simpson kaže da, zapravo, takvu biljku ne morate da zamišljate jer ona već postoji, to je – kanabis! On od nje pravi ulje koje, navodno, pomaže ljudima. Zbog „tog posla” Simpson je napustio Kanadu, gdje je rođen, jer je, kako kaže, vode „korumpirani i sebični ljudi”, a nedavno se obreo u Srbiji.
Zbog čega ste imali probleme u vašoj zemlji?

“Imao sam sa tamošnjim vlastima, jer sam na svom posjedu uzgajao kanabis, od kojeg sam proizvodio ulje. Ono je pomagalo ljudima koji su imali lakša ili teža oboljenja. Za razliku od Kanade, čini mi se da za Balkan još ima nade”.

U kom smislu?

“Kada sam došao prvi put u Hrvatsku, poslije dva dana su me pitali da gostujem na njihovoj nacionalnoj televiziji. Zato što, prema mom mišljenju, kanabis može da pomogne ljudima, ali vlasti o tome ćute jer su plaćene od farmaceutskih kompanija koje bi bile na gubitku ako se legalizuje konoplja”.

 

kanabis

Na osnovu čega imate takvo mišljenje o kanabisu?

“Koristeći ga, prvo sam sebi pomogao, a najmlađa osoba na kojoj sam primijenio „tretman“ je bio moj unuk. Imao je samo dva dana kada je dobio kožno oboljenje, za koje sam mu ja napravio losion koji je uspješno to riješio. S druge strane, moj najstariji „klijent“ ima 103 godine”.

Da li naplaćujete svoj „proizvod”?

“Besplatno ga dajem ljudima. Recept za njegovo pravljenje okačio sam na internet. Nedavno su mi čak ponudili tri miliona dolara da mogu da koriste moje ime za licenciranu proizvodnju ulja kanabisa, ali sam odbio jer radim za ljude, a ne za neku vladu ili kompaniju. Nije u pitanju samo gajenje konoplje za olakšavanje zdravstvenih problema, već se njome možemo i hraniti, može da se koristi za proizvodnju odjeće, građevinskog materijala, odlično je fosilno gorivo. Njenim uzgajanjem mogli bismo da pomognemo svima na planeti”.

Kada očekujete legalizaciju kanabisa na Balkanu?

“Mislim da će se stvari i ovdje ubrzo promijeniti, kao što vjerujem da je to slučaj i sa Južnom Amerikom, gdje je nedavno oko 200.000 ljudi marširalo za legalizaciju. Zbog pritiska javnosti je i Amerika počela da popušta, a vjerujem da će u svim državama kanabis biti legalizovan za dvije godine”.
ČITAV ŽIVOT SA LJEKARIMA

Kako ljekari reaguju na vaše ideje?

“Čitavog života sam se družio sa ljekarima. U njih sam se razočarao kada sam prije deset godina počeo da tražim njihovu podršku za upotrebu kanabisa kao sredstva za ublažavanje problema sa zdravljem. Mislio sam da će rado to da prihvate jer su efekti kanabisa na one koji su ga konzumirali bili više nego čudesni. Naišao sam, međutim, na čelični zid. Ipak, kako korišćenje kanabisa u medicinske svrhe ima sve veću podršku javnosti, ima i više ljekara koji se ne plaše da javno govore o blagotvornosti ove biljke”.
„Ulje može da pomogne”

Koliko traje „tretman” uljem?

“Ulje kanabisa dobro utiče na mnoga, različita stanja organizma. Prema mojim iskustvima, poboljšanje je vidljivo već poslije dvije do tri nedjelje konzumiranja. Tom brzinom reaguju ne samo ljudi, već i životinje. Nikad se, međutim, nije desilo da osobe kojima sam dao ulje imaju negativnu reakciju”. /alo/

PODIJELI