Lideri stranaka se dogovorili: Formirati komisiju koja će im pomoći da usaglase stavove!

0
610

Jedinstvo nije postignuto, ali su ratne sjekire zakopane bar na kratko. Savez za promjene predložio je vladajućoj koaliciji ruku pomirenja uobličenu kroz Sporazum o principima budućeg političkog djelovanja.

U ponuđenom tekstu naveli su nekoliko stavki, a sve kako bi se smirile tenzije i prekinuli loši odnosi koji su kulminirali na posljednjim sjednicama Parlamenta.

– Prekid neprimjerene komunikacije
– Formiranje Etičkog komiteta
– Normalno funkcionisanje Parlamenta
– Objektivno informisanje RTRS-a i SRNA-e
– Hitna izrada Zakona o utvrđivanju porijekla imovine i sukoba interesa
– Formiranje Savjeta Republike Srpske

telop

Može razgovor o ponuđenom tekstu, uzvraćaju vladajući, ali to je, za sada, jedino što ćemo prihvatiti. Bar po prvim reakcijama jasno je da im nije po volji baš sve od onog što su napisali opozicioni lideri.

“Dobro je da se desi sastanak, mada je nama najmanje trebalo. Mislim da je veoma jasno da SNSD nije generisao nikakve probleme ovdje u radu Narodne skupštine i da smo bili u funkciji očuvanja digniteta institucije koja je najvažnija za nas”, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik RS (SNSD).

“Prihvata se razgovor o političkom, da kažem, sporazumu svih političkih stranaka i u tom smislu sve stranke će odrediti svoje predstavnike u jedno zajedničko tijelo koje će precizirati sve stvari koje su danas ovdje pomenute”, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS (DNS).

“Već sad je jasno da oko javnog servisa neće biti konsenzusa”, nakon sastanka opozicionim liderima poručuje Milorad Dodik.

Bez obzira na sve, Dragan Čavić tvrdi da nijedna od tema, s bilo koje strane, nije odbijena. To ipak ne bi trebalo da zavara one koji misle da je svađa konačno gotova.

“Niko ništa nije uslovljavao. Niti je moguće da bilo ko koga… Bila je komunikacija. Svako iznosi svoje stavove bez ikakvih emotivnih uplitanja i to je to. Nismo pali u zagrljaj”, rekao je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

“Republici Srpskoj i ovom visokom domu Narodnoj skupštini RS potreban je jedan demokratski ambijent u kome će se poštovati i Ustav i zakoni”, kaže Vukota Govdarica, predsjednik SDS-a.

Sastanak je bio konstruktivan i bez emocija, poručili su neki od učesnika. Poprilično rezervisani, i jedni i drugi, kažu da će pokušati da usaglase bar ono što je moguće. Okvirnom sporazumu nadaju se bar do sljedećeg zasjedanja skupštine.

atv

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here